Wiadomości tutaj zgromadzone służą zarówno początkującym, jak i osobom świetnie zorientowanych w wyrobie domowych kiełbas. Ten dział to swoista skarbnica wiedzy, dzięki której dowiesz się jak - od początku do końca - zrobić własną i przede wszystkim pysznie wyglądającą i smakującą kiełbasę. Dzięki zdobytej tutaj wiedzy z łatwością poradzisz sobie z przygotowywaniem każdego rodzaju kiełbasy. Warto pamiętać, że domowy wyrób kiełbas to sztuka, którą warto poznać i opanować.
Każda osoba, która choć kilka razy zetknęła się z kuchnią i przygotowywaniem posiłku wie, że wszystko wymaga odpowiedniej organizacji miejsca pracy i warsztatu kuchennego. "Mise en place", czyli z fr. "wszystko na swoim miejscu" to podstawa sukcesu.
Domowy wyrób wędlin charakteryzuje się niewielkimi potrzebami jeśli chodzi o dodatkowy sprzęt, w który należy się zaopatrzyć. W przypadku kiełbas konieczna będzie maszynka do mielenia mięsa, nadziewarka do kiełbas, a w przypadku kiełbas wędzonych i wędzonek także wędzarnia. Ponadto przydatne będą różne urządzenia pomiarowe, takie jak termometry, miarki czy waga kuchenna. Nie należy także zapomnieć o urządzeniu do mielenia przypraw, ale to zazwyczaj jest na wyposażeniu każdej kuchni.
Wyrób domowej kiełbasy to sztuka wyboru i decydowania, którą można przedstawić w 9 krokach. Ich prześledzenie pozwala nam ujrzeć świat domowych wyrobów wędliniarskich w całej okazałości. Osiągnięcie mistrzostwa wymaga jednak nie tylko dobrego przyswojenia teorii, ale przede wszystkim działania, w tym eksperymentowania, którego nie powinniśmy się bać. Zanim jednak przystąpimy do działania warto zapoznać się z informacjami z zakresu warsztatu pracy, które obejmują problematykę niezbędnego sprzętu oraz organizacji i higieny miejsca pracy.
Mini przewodnik domowego wyrobu tradycyjnej kiełbasy:
Etapy | Czynności | Potrzebny czas | Odnośnik |
1. | Przygotuj naturalną osłonkę: dobrze wypłucz ją z soli i wymocz. | 2–9 h | szczegóły |
2. | Przygotuj składniki na farsz do kiełbasy. Pokrój schłodzone mięso na małe kawałki i zmieszaj je dokładnie z solą peklową i kuchenną. Pozwól soli nasiąknąć w mięso. | 0,5 h | szczegóły |
3. | Przepuść powstałą masę przez maszynkę do mięsa o określonej wielkości oczek w sitku. W przypadku niektórych maszynek taką operację należy powtórzyć. | 15 min | szczegóły |
4. | Do zmielonego mięsa dodaj rozdrobnione przyprawy i inne dodatki. Dobrze zmieszaj farsz rękami lub łyżką. Można też wykorzystać kuter. Aby się przekonać czy farsz jest dobrze doprawiony możesz niewielką część farszu usmażyć i się samemu przekonać. | 0,5 h | szczegóły |
5. | Napełnij osłonkę farszem. Nasuń ją na lejek nadziewarki a końcówkę zawiąż na supełek. Zacznij miarowo napychać farszem osłonkę kontrolując przy tym cały proces. Druga osoba asystująca może okazać się niezbędna. | 0,5 h | szczegóły |
6. | Po zakończeniu napełnienia osłonki chwyć kiełbasę rękoma i wykonuj obroty w przeciwne strony na danej długości tak, aby stworzyć kawałki kiełbaski. Zroluj kiełbasę i usuń ewentualne pęcherzyki powietrza nakłuwając je igłą. Pozostaw kiełbasę na kilka godzin tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i przeniknęły. Może okazać się, że kiełbasa danego przepisu będzie potrzebowała dojrzewania i wędzenia. | 3,5–8 h | szczegóły |
7. | Suszenie i podsuszanie przeprowadzamy w pomieszczeniu suchym, przewiewnym i zaciemnionym. W zimie przybliżone warunki mogą występować na strychu, a w pozostałych porach roku w piwnicy. Kiełbasy można powiesić na sznurku wędliniarskim. | 2–16 dni | szczegóły |
8. | Kiełbasy suszone i podsuszane surowe wędzi się dymem zimnym, aż do uzyskania przez produkt odpowiedniej, prawidłowej barwy. Kiełbasy pieczone po ukończeniu wędzenia zasadniczego, piecze się w temperaturze 75–90°C. | 1–6 dni | szczegóły |
9. | Ugotuj, upiecz kiełbasę, usmaż, opiecz lub grilluj wedle przepisu i delektuj się oraz pozwól delektować się innym swoim dziełem. | 0,5 h | szczegóły |
Na koniec możemy przystąpić do realizacji swoich planów zmierzając się z przygotowanymi przez "Przysmaczki.pl" przepisami na kiełbasę.