Domowy wyrób kiełbasy

Kompleksowy poradnik poświęcony tematyce domowego wyrobu kiełbas. Wyjaśniamy wszystko krok po kroku!

Formowanie, wiązanie i osadzanie

  1. Po zakończeniu napełnienia osłonki chwyć kiełbasę obiema rękoma i wykonuj obroty w przeciwne strony na danej długości tak, aby stworzyć kawałki kiełbaski. Proces ten należy wykonywać z dużą ostrożnością, ponieważ osłonki naturalne mogą pęknąć. Kiełbasę wystarczy skręcić dwa do trzech razy.

  2. W tym etapie formujemy kiełbasę zgodnie z przepisem. Kiełbasie można nadać np. kształt wianka.


  3. W zależności od kiełbasy można poobcinać nożyczkami lub nożem poszczególne kawałki, ewentualnie przywiązać przędzę i pozostawić do dalszej obróbki.

  4. Ponadto należy sprawdzić całą kiełbasę pod kątem występowania ewentualnych pęcherzyków powietrza czy kieszeni, które trzeba nakłuć igłą. Kieszenie podczas gotowania wypełniają się tłuszczem, a w kiełbasach suszonych mogą powodować rozwój pleśni.

Kolejne procesy wyrobu kiełbasy mogą w zależności od kiełbasy dotyczyć dodatkowo podsuszania, suszenia, wędzenia, parzenia i studzenia.

Uformowane kiełbasy poddaje się osadzeniu w pomieszczeniach nie chłodzonych, przewiewnych i zaciemnionych. Czas osadzania kiełbas pieczonych, parzonych wynosi od 30 minut do 4 godzin, natomiast kiełbasy surowe (salami, polska) należy osadzać przez 1-2 dób.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3