Po odpowiednim przygotowaniu osłonki możemy zająć się samym nadziewaniem kiełbasy, czyli napełnianiem osłonki farszem przy pomocy nadziewarki do kiełbas lub maszynki do mięsa wyposażonej w odpowiednie lejki.
Dobierz takiej średnicy lejek, na który z łatwością będziesz mógł nałożyć osłonkę. Jego średnica powinna być jednak niewiele mniejsza niż średnica osłonki naturalnej bądź sztucznej.
Zmocz dobrze lejek wodą lub nasmaruj go tłuszczem (może to być np. masło lub margaryna). Pozwoli to na łatwą pracę z osłonką.
Nasuń całą osłonkę na lejek.
Na końcu osłonki zawiąż supełek.
Teraz możesz rozpocząć nadziewanie farszem. Kontroluj proces nadziewania i podtrzymuj osłonkę rękoma uważając przy tym, aby osłonka nie zsunęła się z lejka. Osłonka powinna być dobrze wypełniona farszem na całej długości. Metoda prób i błędów pozwala na określenie granicy wytrzymałości osłonki – należy pamiętać, że następnym etapem będzie dzielenie kiełbasy na części.