Niezbędny sprzęt w kuchni

Niezbędny sprzęt pomocny w wyrabianiu kiełbas i innych wędlin

Maszynki do mielenia mięsa

Praktyczny przewodnik po meandrach maszynek do mięsa. Jaką maszynkę do mielenia mięsa kupić? Czy lepsza jest ręczna, czy też elektryczna maszynka do mielenia? Czym się obie charakteryzują? Jakie są ich wady i zalety? Na co zwrócić uwagę przy zakupie i użytkowaniu?

Ręczne maszynki do mięsa

Dla młodego pokolenia entuzjastów wyrobów domowych ręczna maszynka do mięsa to właściwie tylko wspomnienie starych czasów. Dobra ręczna maszynka do mielenia charakteryzuje się jednak dużą wytrzymałością i trwałością, której mogą jej pozazdrościć maszynki elektryczne. Niestety, ma to swoje odzwierciedlenie w dość topornej obsłudze. Wymagana jest odpowiednia siła, dużo kręcenia i przestrzeń zapewniająca swobodny dostęp do rączki.

Typowa ręczna maszynka do mięsa zbudowana jest z kilkunastu elementów (od lewej): śruba mocująca, korba, obudowa z głowica mieląca z wpustem, przekładnia ślimakowa (ślimak), nóż, sitko (tarcza) i pierścień dociskowy.

Ręczna maszynka do mięsa - budowa

Jeżeli chcemy, aby sprzęt nas przeżył, warto kupić ręczną metalową maszynkę wykonaną najlepiej ze stali szlachetnej i mającą co najmniej dwie tarcze (siatki): z otworami drobnymi i grubymi. Ważny będzie również sposób mocowania maszynki - warto się upewnić, że mamy miejsce na jej przytwierdzenie i czy nie żal nam np. blatu kuchennego. Powierzchnie mogą bowiem ucierpieć od stosowanych w takich maszynkach zacisków lub śrub (jak w imadle), które powinny być dobrze zaciśnięte, a nawet zamontowane na stałe. Z doświadczenia wiemy też, że maszynki plastikowe jak i te mocowane za pomocą przylepca nie zdają egzaminu i mimo ich niskiego kosztu nie są warte swojej ceny.

Ręczne maszynki do mięsa kosztują w granicach 45–560 PLN przy czym dobrą maszynkę można już dostać za niewiele ponad 150 PLN i to z różnymi bardziej lub mniej potrzebnymi akcesoriami, jak np. formami do ciasta. Tańsze maszynki ręczne wykonane są z żeliwnego odlewu np. pokrytego warstwą chromu lub cyny. Nie jest to najlepsze czy najtrwalsze rozwiązanie dla maszynki do mięsa. Należy również pamiętać, że maszynki dostępne są w różnych normowanych rozmiarach: 5, 8, 10, 22, 32.

maszynka_elektryczna_braunElektryczne maszynki do mięsa

Elektryczne maszynki do mięsa zdominowały obecnie kuchnie entuzjastów domowych wędlin, co w dużej mierze trzeba przypisać ich szybkości i komfortowi użytkowania, a także coraz bardziej przystępnej cenie. Mają swoje wady: są zazwyczaj większe i zdecydowanie cięższe od ręcznych maszynek do mięsa oraz są prądożerne. Bardzo szeroki asortyment z równie szerokim wachlarzem cen. Ceny maszynek do zastosowań domowych wahają się w granicach 120–1200 PLN. Mediana cen dobrych i bardzo dobrych maszynek do mięsa to jednak około 200–350 PLN. 

Roboty kuchenne wielofunkcyjne

Osoby chcące mieć kilka urządzeń w jednym mogą pokusić się o zakup wielofunkcyjnego robota kuchennego, który ma wbudowaną możliwość mielenia mięsa. Na polskim rynku wybór jest pod tym względem niewielki i ogranicza się przede wszystkim do robotów marki Philips oraz Moulinex. Ceny kształtuję się w granicach 420–850 PLN.

Noże i tarcze

Do wyrobu kiełbas domowego wyrobu używa się przede wszystkim tarcz o średnicy otworów 3–10 mm. W zależności od producenta maszynki do mięsa dodawane do zestawu sitka różnią się wielkością, a także liczbą dodawanych sitek. Najpopularniejszy w Polsce producent maszynek do mięsa, Zelmer, dodaje zazwyczaj trzy sitka o średnicy otworów: 2,7 mm (do maku), 4 mm i 8 mm. Podobnie Moulinex (3, 4,7 i 7,4 mm) i Braun (3, 4,5 i 8,2 mm). Inne mniej znane marki, takie jak: Sencor, Adler czy Optimum mają również w zestawie trzy sitka. Philips z kolei dwie tarcze o otworach 4 i 8 mm. Bosch również dwie, ale z tarczami o otworach 3 i 6 mm.

Rodzaje tarcz ze względu średnicę otworów (zdjęcie poniżej):
  • drobne otwory: 2–4 mm (1 i 2),
  • średnie otwory: 4–8 mm (3 i 4),
  • grube otwory: 8–12 mm. (5 i 6)

przyklady_siatek_tarcz

Zasadniczo większość maszynek do mięsa posiada co najmniej dwa rodzaje sitek: z małymi i dużymi otworami, co powinno praktycznie zaspokoić wszystkich entuzjastów mięsa i jego przetworów. Im lepsze gatunkowo mięso, tym grubsza powinna być stosowana siatka. Mięso ścięgniste powinno być  rozdrabniane przez oczka o przekroju 3 mm. Czasem do maszynek dodawany jest szarpak, czyli specjalna tarcza o dwóch lub trzech otworach o kształcie nerki stosowana do rozdrabniania mięsa na mniejsze kawałki. Podstawą jest, aby sitka (tarcze), jak i noże były wykonane ze stali szlachetnej, co powinno zapewnić im brak podatności na rdzę, możliwość mycia w maszynie do zmywania a także wystarczającą wytrzymałość. Życie pokazuje jednak, że o tarcze należy szczególnie dbać i myć je bezpośrednio po użyciu i dodatkowo dobrze osuszyć. Wtedy na pewno służyć nam będą przez bardzo długie lata. Pamiętajmy również, że noże maszynki zarówno ręcznej, jak i elektrycznej warto co jakiś czas naostrzyć (np. po każdym 50 użyciu). Dzięki temu zabiegowi maszynka będzie mieliła jak nowa.

Maszynki do mięsa używane w przemyśle mięsnym nazywają się wilkami (ang. wolf) i budową niewiele różnią się od tych domowych. Główne ich części to siatki Ø 3-50 mm, szarpak, noże i gardziel z podajnikiem ślimakowym. Wielkość takiego urządzenia i wydajność są zdecydowanie większe. Często zajmują powierzchnię większą niż 20 metrów kwadratowych.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3