Niezbędny sprzęt w kuchni

Niezbędny sprzęt pomocny w wyrabianiu kiełbas i innych wędlin

Przyrządy pomiarowe

Urządzenia czy też przyrządy pomiarowe spełniają istotną rolę w przygotowaniu wędlin. Pozwalają odmierzać odpowiednie ilości, ważyć a także sprawdzać czy kiełbasa jest już gotowa. Do najważniejszych urządzeń pomiarowych zaliczymy wagę kuchenną i termometry. Pomocny może się także okazać minutnik oraz menzurki.

Wagi kuchenne

Waga kuchenna to bardzo przydatne urządzenie w każdej kuchni. Dla większości z nas powinna być wystarczająca, aczkolwiek typowy udźwig takich wag wnosi 5 kg, co czasem będzie się wiązać z uciążliwością ważenia na dwa czy trzy razy. Dokładność powinna wynosić co najmniej do jednego grama. Zaletą wagi kuchennej są jej małe rozmiary, niski koszt oraz relatywnie duża uniwersalność. Ważyć będziemy przyprawy, mięso, peklosól, kiełbaski itd. Ceny są różne i wahają się od niespełna 40 PLN do ponad 700 zł za wagę designerską. Praktycznie każda spełnia swoją funkcję tak jak należy, więc wystarczy zwrócić uwagę na wygląd, stabilność, jakość wykonania i gwarancję. Najlepiej spawdzają się proste w utrzymaniu czystości wagi wykonane np. ze szkła hartowanego lub stali nierdzewnej.

Osoby na co dzień lub nawet "co tydzień" zajmujące się wyrabianiem wędlin w większych ilościach (powyżej 5 kg) mogą pomyśleć o większych wagach kuchennych zarówno elektronicznych, jak i mechanicznych z udźwigiem 10 lub 20 kg. Trzeba jednak pamiętać, że większy udźwig oznacza mniejszą dokładność w pomiarze.

Idąc w drugą stronę na rynku znajdują się również wagi kuchenne precyzyjne o udźwigu do np. 300 gram ale oferujące dokładność pomiaru rzędu 0,1 grama. Taka waga przyda nam się tylko w przypadku, gdy będziemy operować np. środkami konserwującymi, wzmacniającymi itp.

Termometry

Odpowiedni termometr oraz jego właściwe wykorzystanie odgrywają istotną rolę w procesie wyrobu kiełbas i innych wędlin, które muszą zostać poddane obróbce cieplnej. To właśnie termometr odpowie nam na pytanie, czy temperatura wody lub wędliny jest właściwa. W wyrabianiu kiełbas domowym sposobem w 90% przypadków powinny wystarczyć nam dwa termometry:
  1. Termometr z sondą - inaczej sonda do pieczenia, termometr bagnetowy lub po prostu termometr masarski ma co najmniej dwa zastosowania. Mierzy temperaturę wody, co jest ważne w przypadku, gdy przygotowujemy kiełbasy parzone, które wymagają parzenia w różnych temperaturach (65-95°C). Podstawowe zadanie termometru z sondą to jednak pomiar temperatury w środku mięsa, kiełbas i przygotowywanych innych wędlin. Pomiaru dokonuje się poprzez wbicie bagnetu w dany artykuł i odczekanie 10-20 sekund na zakończenie pomiaru. Tu także warto pomyśleć o termometrze w obudowie ze stali nierdzewnej lub elektronicznym, cyfrowym (pomiar jest często dokładniejszy i co najważniejsze następuje relatywnie szybko).

  2. Termometr piekarnikowy - w przypadku wędzarek konieczny będzie też termometr piekarnikowy (o skali 0 do co najmniej 120°C), a więc taki, który jest przystosowany do wysokich temperatur. Najlepiej aby był wykonany ze stali nierdzewnej i maksymalnie prosty tak, aby utrzymanie go w czystości nie sprawiało nadmiernego kłopotu. Obecnie zdecydowana większość współczesnych gotowych wędzarek, np. Bradley taki termometr ma już na wyposażeniu i nie trzeba się nim przejmować. Zarówno sonda do pieczenia, jak i termometr piekarnikowy należą do grupy termometrów bimetalowych.

Areometr Baumé

Areometr Baumé to urządzenie służące do mierzenia gęstości roztworu (solanki) w stopniach Baumé (°Bé), które w przybliżeniu odpowiadają procentowej zawartości chlorku sodu w roztworze wodnym. Punkt zerowy w skali Baumé odpowiada gęstości wody, natomiast punkt 10°Bé - gęstości 10% roztworu NaCl. Areometr Baumé stosowany jest do pomiaru gęstości roztworów soli kuchennej, syropów skrobiowych, kwasu siarkowego, wodorotlenku sodu.

Inne narzędzia pomiarowe

Do odmierzania składników mogą przydać się także plastikowe miarki. Warto pamiętać, że łyżeczka, łyżka, szklanka czy nawet filiżanka także mogą służyć jako narzędzia do pomiaru. Odpowiednie tabele przeliczeniowe z tym związane można znaleźć tutaj. Warto również zaopatrzyć się w minutnik (ang. timer), który pozwoli na dokładne odmierzanie czasu.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3