Szynkowar to proste urządzenie służące do parzenia wędlin czy podrobów domowych, takich jak np.: szynka, golonka, boczek, mielonka, salceson czy rolada. Tradycyjny szynkowar składa się podłużnego pojemnika, którym formuje i parzy się mięso oraz pokrywy, do której przymocowany jest trzpień naciskowy, sprężyna i nakrętka mająca na celu sprasowanie gotującego się wkładu mięsnego.
Na rynku dostępne są szynkowary wykonane ze stopów metalu – aluminium (najczęściej z dodatkiem niklu) lub stali nierdzewnej typu INOX. Oba spełniają swoją funkcję i są stosunkowo niedrogie. Ich koszt kształtuje się między 45–200 PLN w zależności od producenta, pojemności oraz mechanizmu prasowania. Do zastosowań domowych najwygodniejsze wydają się szynkowary o pojemności około 1-1,5 kg, ponieważ mieszczą się w garnku, który można z łatwością znaleźć w każdej kuchni polskiej. Szynkowary powyżej pojemności 2 kg są tzw. niemieckiej konstrukcji – posiadają poziomo ustawiony pojemnik na wsad mięsny przez co są wygodniejsze w użyciu, ale jednocześnie droższe i wymagające dużych garnków.
Należy zauważyć, że szynkowary zwane również prasownicami najbardziej popularne są w Europie Środkowej i Wschodniej. Ma to między innymi związek z bogatą tradycją wędliniarskich wyrobów domowych w takich krajach jak: Niemcy, Słowacja, Czechy, Polska i Ukraina. W innych częściach świata trudno je w ogóle kupić.
Warto również pamiętać, że do szynkowarów pionowych, które nie posiadają przesuwanego denka najlepiej stosować specjalne woreczki.