Osoby, które zapragnęły wędzić swoje produkty, w tym kiełbasy, wędzonki czy ryby będą musiały wyposażyć się w wędzarnię. Wykorzystanie dymu do konserwowania produktów mięsnych oraz do nadania im niezwykłego smaku stosowano już od wielu tysięcy lat. Na przekroju wieków wykorzystywano do tego bardzo zróżnicowany sprzęt i metody. Najwcześniejsza i najbardziej prymitywna metoda polegała na wędzeniu mięsa nad otwartym ogniem na wolnym powietrzu. Później wykorzystywano specjalne komory w kominach. Współcześnie można mówić o kilku typach czy wariantach wędzarni umożliwiających nam korzystanie z dobrodziejstw dymu.
Wędzarnie elektryczne to najnowocześniejszy typ wędzarek, które stanowią bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnych bezprądowych wędzarni. Wędzarnia elektryczna posiada wiele zalet. Jest prosta w obsłudze i sterowaniu. Pozwala na utrzymanie stałej dowolnej temperatury wędzenia a wykorzystywane brykiety pozwalają produkować czysty (pozbawiony kwasów i żywic) i ciągły dym. Wędzarnie elektryczne posiadają zazwyczaj wbudowany generator dymu a także wewnętrzny termometr. Zajmują mało miejsca i mieszczą w zależności od producenta i modelu od 10 do nawet 30 kg produktów mięsnych i ryb. Kolejną zaletą takich wędzarni jest ich przewidywalność i powtarzalność wędzenia produktów. Możliwe jest w nich wędzenie na zimno, ciepło i gorąco. Obecnie ich ceny kształtują się bardzo korzystnie.
Do działania potrzebują jedynie prądu oraz brykietów (np. Bradley Smoker) lub zrębek (np. Borniak). Brykiet dostępne są w najróżniejszych "smakach", w tym olchy, dębu, jabłoni, wiśni, klonu, hikory. Jeden brykiet spalany jest co 15-20 minut. Długą tradycję w produkcji wędzarni na brykiety ma firma Bradley Smoker. Wędzarnia elektryczna Bradley Smoker Orginal jest najbardziej popularną wędzarnią w Ameryce Północnej i Europie. W Polsce natomiast rynek wędzarni jest bardzo rozdrobniony, przy czym dobrą markę wyrobił sobie Borniak.
Coraz częściej spotyka się w ogrodach Polaków grille ogrodowe z pokrywą (ang. barbecue), które mają zazwyczaj charakterystyczny czarny kolor. Prowizoryczne wędzenie i to wyłącznie na gorąco możliwe jest przy wykorzystaniu tych bądź podobnie skonstruowanych grillów. Takie rozwiązanie nie wymaga dużych początkowych nakładów finansowych, aczkolwiek ich ograniczenie do wędzenia na gorąco oraz brak możliwości prostej kontroli temperatury i stopnia dymienia zmniejszają ich wartość. Tym bardziej, że ich użytkowanie może być bardzo drogie z uwagi na to, że brykiety, które musimy kupić spalają się znacznie szybciej (2-3x) i mniej regularnie niż ma to miejsce na przykład w profesjonalnych wędzarkach elektronicznych.
Niemniej jednak można spróbować okiełznać wędzenie za pomocą takiego sprzętu. Należy przygotować grill i rozpalić 50 brykietów, które powinny palić się do chwili, gdy pokryją się szarym popiołem. Kolejny krok to odsunięcie brykietów na boki i postawienie miski z wodą na środku. Na górnym ruszcie, nad miską można położyć kiełbasy, które chcemy uwędzić. Po przykryciu grilla - otwory wentylacyjne powinny być otwarte a temperatura wewnątrz grilla powinna znajdować się w widełkach 110-150°C. Aby kontrolować temperaturę należy dodatkowo nabyć termometr piekarnikowy i postawić bo na ruszcie. Co godzinę należy też dodawać 10 nowych brykietów. Warto pamiętać, że przy rozpalaniu ognia nie wolno używać benzyny czy innych środków przyspieszających rozpalanie ognia, ponieważ wydzielające się opary mogą skazić wędlinę.
Na rynku dostępnych jest wiele innych rodzajów wędzarek, w tym wędzarki gazowe i węglowe. Z uwagi jednak na ich wysoką cenę stosowane są wyłącznie przez firmy. Ponadto wyróżnić można wędzarki wodne i wędzarki beczkowe. Większość z nich stanowi jednak autorskie projekty ich twórców, których przykłady wkrótce opublikujemy.
Zestawienie wędzarni i wędzarek wieńczą tradycyjne wędzarnio-grille. Mimo tego, że są to budowle mało mobilne, to wciąż jednak popularne i lubiane przez osoby ceniące sobie tradycję. Wędzarnie takie budowane są najczęściej z klinkieru, betonu imitującego drewno, cegły i kamienia. Kominki ogrodowe z funkcją wędzarni można zbudować samodzielnie lub zakupić gotowe. Wybierać można z spośród bardzo szerokiej gamy produktów, a ich cena rozpoczyna się od około 1800,- PLN. W przypadku budowy wędzarni ogrodowej mamy jeszcze większe możliwości, tym bardziej, że to od nas zależy z jakich materiałów będzie wykonana, jaka będzie jej forma itp.
Przykładowy projekt wedzarnio-grilla został przygotowany przez Paula Wieczora. Opisuje on jej budowę od fundamentów. Ponadto można się zapoznać z takimi elementami projektu jak: kosztorys, potrzebne materiały, pierwsze uruchomienie, rysunki oraz fotografie. Opis dostępny tutaj.