Domowy wypiek pieczywa

Historia i wypiek chleba, skład i wartość odżywcza pieczywa, przechowywanie pieczywa i zakwas

Pieczywo - radzajePieczywo można zdefiniować jako wyroby wypiekane z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami. Pieczywo stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka.

Inne surowce wchodzące w skład pieczywa to mleko, środki spulchniające (zakwas, drożdże, proszek do pieczenia), cukier oraz dodatki zależne od rodzaju pieczywa, np. substancje zapachowo-smakowe, przyprawy ziołowe, mak, sezam, dynia, słonecznik, soja, orzechy czy suszone śliwki.

Domowe pieczenie chleba to niezwykle pasjonujące zajęcie. Nie sposób tutaj popaść w rutynę, bo przecież każdy wypiek jest inny, niepowtarzalny i to nie tylko dzięki eksperymentom ze składnikami. Samodzielny wypiek pieczywa to ponadto radość tworzenia i samowystarczalność bez martwienia się o to, czy mamy w domu świeży chleb. To w końcu zdrowe i w pełni naturalne odżywianie.

Niniejszy rozdział przeznaczony jest zarówno dla początkującego adepta domowego pieczywa, jak i osoby już doświadczonej, chcącej usystematyzować swoją wiedzę oraz spróbować nowych przepisów na chleb, bułki czy inny rodzaj pieczywa.

Opis poszczególnych zagadnień:

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3