Pieczywo można zdefiniować jako wyroby wypiekane z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami. Pieczywo stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka.
Inne surowce wchodzące w skład pieczywa to mleko, środki spulchniające (zakwas, drożdże, proszek do pieczenia), cukier oraz dodatki zależne od rodzaju pieczywa, np. substancje zapachowo-smakowe, przyprawy ziołowe, mak, sezam, dynia, słonecznik, soja, orzechy czy suszone śliwki.
Domowe pieczenie chleba to niezwykle pasjonujące zajęcie. Nie sposób tutaj popaść w rutynę, bo przecież każdy wypiek jest inny, niepowtarzalny i to nie tylko dzięki eksperymentom ze składnikami. Samodzielny wypiek pieczywa to ponadto radość tworzenia i samowystarczalność bez martwienia się o to, czy mamy w domu świeży chleb. To w końcu zdrowe i w pełni naturalne odżywianie.
Niniejszy rozdział przeznaczony jest zarówno dla początkującego adepta domowego pieczywa, jak i osoby już doświadczonej, chcącej usystematyzować swoją wiedzę oraz spróbować nowych przepisów na chleb, bułki czy inny rodzaj pieczywa.
Opis poszczególnych zagadnień: