Domowy wypiek pieczywa

Historia i wypiek chleba, skład i wartość odżywcza pieczywa, przechowywanie pieczywa i zakwas

Przechowywanie pieczywa

Jeśli pieczemy na raz więcej pieczywa, niż jesteśmy w stanie zjeść, to pojawia się pytanie, co robić z jego nadmiarem? Odpowiedzią na to pytanie jest jego odpowiednie przechowywanie. Pieczywo charakteryzuje się bowiem krótkim okresem trwałości i przydatności do spożycia, co jest związane z szybkim jego czerstwieniem.

TRWAŁOŚĆ PIECZYWA - OD CZEGO ZALEŻY?

Warto pamiętać, że im większy udział mąki żytniej i śruty w pieczywie tym dłużej zachowuje ono świeżość i jest bardziej trwałe. Na przykład chleb żytni można spokojnie przechowywać przez kilka dni w zwykłym pojemniku na chleb (najlepiej ceramicznym) i zawiniętym w przewiewną lnianą ściereczkę. Jeśli chleb nie jest jeszcze rozpoczęty to w przewiewnym i chłodnym pomieszczeniu może być przechowywany przez wiele dni.

W przypadku pieczywa pszennego sprawa wygląda nieco inaczej, gdyż jest ono bardziej podatne na wysychanie. Trwałość pieczywa zależy ponadto od tego czy było ono wypiekane na zakwasie czy drożdżach. Chleb na drożdżach szybciej się starzeje niż chleb na zakwasie, dlatego warto go zamrozić o ile zależy nam wydłużeniu trwałości pieczywa. Także im twardsza skórka chleba (bardziej wypieczony) tym chleb trwalszy i mniej podatny na pleśń.

ZAMRAŻANIE PIECZYWA - WSKAZÓWKI

Zamrażanie to idealny sposób na bezpieczne i skuteczne przechowywanie pieczywa przez dłuższy czas. Zamrożenie pieczywa i przechowywanie w temperaturze poniżej –15°C hamuje proces czerstwienia pieczywa i sprawia, że jest ono dłużej świeże, utrzymuje dobry wygląd, zapach i smak. Chleb szybko zamrożony do temp. około 20°C i dobrze opakowany może w stanie zamrożonym zachować świeżość konsumpcyjną przez praktycznie nieograniczony czas. Warto przy tym stosować się do poniższych rad:
  • Drobne wyroby piekarnicze, w tym bułki pakuje się od razu po wypieku, jeszcze ciepłe, do torebek foliowych lub papier polietylenowy i zamraża. W przypadku całych bochenków chleba - chleb musi najpierw wystygnąć.
  • Drobne wyroby piekarnicze można mrozić przed upieczeniem, ale już uformowane. Szczególnie dobrą świeżością charakteryzuje się produkt mrożony po częściowym wstępnym (74–86%) podpieczeniu.
  • Ciasto drożdżowe można zamrozić surowe a po pierwszym wyrośnięciu należy je owinąć folią i wtedy dopiero zamrozić.
  • Jeśli zamrażamy pokrojony chleb, to aby uniknąć sklejania się kromek można przełożyć kromki folią do żywności.
  • Należy unikać powtórnego zamrażania pieczywa.
  • Chleb należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, a pod koniec włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15 minut. Chleb dzięki temu zabiegowi zachowa chrupiącą skórkę a w środku odpowiednią wilgotność. To samo dotyczy bułek, przy czym podgrzewamy je przez około 10 minut.
  • Gdy liczy się czas chleb i bułki można rozmrażać w mikrofalówce - wystarczy wybrać program rozmrażania i podać wagę bochenka lub bułek. Przeciętnie rozmrażanie w mikrofalówce trwa 6-7 minut dla bochenka chleba o masie około 700 gram.
Niewskazane jest natomiast trzymanie chleba w lodówce (najgorsza temperatura dla pieczywa to -2 do 0°C), gdyż tam pieczywo traci zbyt dużo wilgoci i staje się szybko czerstwe i najszybciej przebiega proces retrogradacji skrobi.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3