Domowy wypiek pieczywa

Historia i wypiek chleba, skład i wartość odżywcza pieczywa, przechowywanie pieczywa i zakwas

Rodzaje pieczywa

Zasadniczo można wyodrębnić trzy rodzaje pieczywa ze względu na mąkę, z jakiej dane pieczywo jest wykonane. I tak wyróżnić można:
  • Pieczywo pszenne (wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej)
    • zwykłe: chleb pszenny, chleb pszenny lekki, bułki, chleb razowy, chleb graham, grahamki, bagietki francuskie
    • wyborowe (zawiera tłuszcz, cukier i masę jajeczną), np. kajzerki, rogale, bułeczki do hot dogów, chleb tostowy, bułka wrocławska
    • półcukiernicze: chałka, bułki maślane, rogale maślane
  • Pieczywo żytnie (wypiekane z mąki żytniej jasnej lub ciemnej na zakwasie z niewielką ilością drożdży piekarniczych prasowanych, może zawierać maksymalnie 15% mąki pszennej): chleb żytni (lekki, jasny mleczny, razowy, pełnoziarnisty, staropolski, razowy na miodzie, razowy z soją i słonecznikiem), turystyczny, pumpernikiel
  • Pieczywo mieszane (wypieki pszenno-żytnie produkowane na drożdżach, ewentualnie na drożdżach z dodatkiem zakwasu oraz wypieki żytnio-pszenne produkowane na zakwasie, ewentualnie z dodatkiem drożdży), np. chleb wiejski, kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, praski, baltonowski, chrupki, słonecznikowy, z soją

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3