Przyprawy świata

Historia, rodzaje i właściwości najpopularniejszych przypraw stosowanych w Polsce
Przyprawy świata

Przyprawa stanowi uzupełnienie każdej potrawy czy swojskiego wyrobu. Pozwala wydobyć z nich smak, aromat a także nadać każdej potrawie niepowtarzalny wygląd. Ich różnorodność sprawia, że są wdzięcznym tematem do dyskusji i materiałem do eksperymentowania. Do najczęściej stosowanych naturalnych przypraw w domowych wyrobach zaliczyć należy: pieprz czarny i biały, paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową, czosnek pospolity, gorczycę jasną i białą, kolendrę, kminek, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, zioła prowansalskie, cebulę i liście laurowe.

Na początku przygody z przyprawami warto zapoznać się z ich historią oraz podstawowym podziałem. Dopiero wówczas możemy się oddać fascynującej lekturze poświęconej poszczególnym przyprawom, które zebrano poniżej. Znaleźć można w nich historię, ciekawostki, właściwości oraz różnego rodzaju zalecenia. Życzymy owocnej lektury!

Historia i podział przypraw

W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu.

Aleksandria za czasów Ptolemeuszów była centrum handlującym przyprawami indyjskimi. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. W XVII wieku powstawały europejskie kompanie handlowe mające za jeden z celów opanowanie jak największej części handlu przyprawami i korzeniami. Były to kompanie angielskie, francuskie i holenderskie.

Istnieje kilka podziałów przypraw, aczkolwiek najbardziej upowszechniona klasyfikacja mówi o podziale przypraw w zależności od tego, z jakiej rośliny i z której jej części są wytwarzane:

  • przyprawy owocowe (np. pieprz, ziele angielskie, wanilia, kminek);
  • przyprawy ziołowe (np. rozmaryn, tymianek, estragon, bazylia, majeranek, cząber, koper, itd.);
  • przyprawy nasienne (np. gorczyca, gałka muszkatołowa);
  • przyprawy liściaste (np. tymianek, bazylia, majeranek, liść laurowy);
  • przyprawy korzenne (np. chrzan, cynamon, ziele angielskie, pieprz, goździki, wanilia);
  • przyprawy kwiatowo-pączkowe (np. szafran, kapary);
  • kora (np. cynamonu);
  • przyprawy warzywne (czosnek, cebula, papryka);
  • kłącza (np. imbir).

Do tej pory opracowaliśmy następujące przyprawy:

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3