Przyprawa stanowi uzupełnienie każdej potrawy czy swojskiego wyrobu. Pozwala wydobyć z nich smak, aromat a także nadać każdej potrawie niepowtarzalny wygląd. Ich różnorodność sprawia, że są wdzięcznym tematem do dyskusji i materiałem do eksperymentowania. Do najczęściej stosowanych naturalnych przypraw w domowych wyrobach zaliczyć należy: pieprz czarny i biały, paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową, czosnek pospolity, gorczycę jasną i białą, kolendrę, kminek, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, zioła prowansalskie, cebulę i liście laurowe.
Na początku przygody z przyprawami warto zapoznać się z ich historią oraz podstawowym podziałem. Dopiero wówczas możemy się oddać fascynującej lekturze poświęconej poszczególnym przyprawom, które zebrano poniżej. Znaleźć można w nich historię, ciekawostki, właściwości oraz różnego rodzaju zalecenia. Życzymy owocnej lektury!
W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu.
Aleksandria za czasów Ptolemeuszów była centrum handlującym przyprawami indyjskimi. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. W XVII wieku powstawały europejskie kompanie handlowe mające za jeden z celów opanowanie jak największej części handlu przyprawami i korzeniami. Były to kompanie angielskie, francuskie i holenderskie.
Istnieje kilka podziałów przypraw, aczkolwiek najbardziej upowszechniona klasyfikacja mówi o podziale przypraw w zależności od tego, z jakiej rośliny i z której jej części są wytwarzane:
Do tej pory opracowaliśmy następujące przyprawy: