Rodzaje i gatunki mięsa

Wieprzowina, wołowina, drób, baranina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, ryby i inne

Podroby zwierzęce

Podroby zwierzęce to przede wszystkim wewnętrzne narządy zwierząt hodowlanych (świnie, krowy, owce) i dzikich (sarny, dziki, gęsi, kaczki) nadające się do zastosowań kulinarnych. Niektóre narządy mają swoje zastosowanie niekulinarne np. trzustki w farmaceutyce, a uszy świńskie np. w przetwórstwie karmy dla zwierząt.

Do podrobów zaliczamy przede wszystkim (cześć z nich nie występuje u wszystkich zwierząt):

  • płuca;
  • język (ozór);
  • nerki;
  • krzyżówka wieprzowa;
  • móżdżek (mózg);
  • pęcherz;
  • serce;
  • uszy;
  • wątroba;
  • żołądek;
  • jelita, flaki;
  • wymiona.

Podroby są przede wszystkim częścią gotowanych potraw i niektórych rodzajów kiełbas.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3