Rodzaje i gatunki mięsa

Wieprzowina, wołowina, drób, baranina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, ryby i inne

Drób (mięso drobiowe)

Drób, inaczej mięso drobiowe (ang. poultry), to zbiorcze określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja i pierze, niekiedy również w celach dekoracyjnych i innych. Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie, perlice i strusie.

Mięso drobiowe to najchętniej spożywane mięso w Polsce. W roku 2008 statystyczny Polak spożył 17,76 kg drobiu, podczas gdy wieprzowiny 16,8 kg, wołowiny 1,44 kg a pozostałych mięs 0,24 kg. Tak dużą popularność drób zawdzięcza wysokiej wartości odżywczej oraz łatwości jego przyrządzania na wiele sposobów. Mięso drobiowe nadaje się niemal do każdej potrawy bez względu na to czy będzie ona duszona, gotowana, pieczona, smażona, podawana na gorąco czy zimno, na słodko czy kwaśno. Na przełomie XVIII i XIX wieku do Europy nastała moda na kuchnię francuską, a głownie na dania faszerowane. Wtedy kurczęta nadziewane, rolady i roladki z nadzieniami lub farszami z nich robionymi stały się przysmakiem całego kontynentu.

Wartości odżywcze

Mięso ptaków hodowlanych zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm a ma mały udział kolagenu (niepełnowartościowe białko). Ponadto zawiera relatywnie małe ilości tłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaka i indyka). W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną charakteryzuje się większą wartością odżywczą i dietetyczną. Najwięcej tłuszczu w drobiu znajduje się pod skórą, co ułatwia jego oddzielanie. Kolejną zaletą jest duża ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych i bogate złoża cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.

Produkt
[100 g]
Energia
[kcal]
Białko
[g]
Węglowodany
[g]
Tłuszcze
[g]
Gęś, tuszka 339 14,1 0 31,8
Indyk 126 20,4 0 4,9
Kabanosy z kurczaka 247 22,8 0,1 17,4
Kaczka 277 18 0 23
Kura, tuszka 202 18,5 0 14,3
Kurczak chudy 119 23 0 3
Kurczak pieczony 179 16,4 0,1 12,7
Kurczak, mięso z piersi 99 21,5 0 1,3
Kurczak, mięso z udka 158 16,8 0 10,2
Kurczak, skrzydło 186 19,2 0 12,2
Szynka delikatesowa z kurczaka 123 18,2 0 5,6
Szynka z indyka 84 17,1 0,1 1,6
Szynka z piersi kurczaka 98 21,2 0,2 1,2
Szynka z udźca kurczaka 117 13,6 1,4 14,7
Wątróbki drobiowe 136 19 1 6
Żołądki drobiowe 93 11 0 1

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3