Rodzaje i gatunki mięsa

Wieprzowina, wołowina, drób, baranina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, ryby i inne

Dziczyzna

Dziczyzna (ang. venison, łac. vēnor - polować) to mięso pochodzące z ubitej zwierzyny łownej. Spożycie dziczyzny w Polsce jest relatywnie bardzo niewielkie i wynosi około 80 gram na statystycznego Polaka w skali roku. W Europie najwięcej dziczyzny spożywają Niemcy z wynikiem 600 gram na statystycznego Niemca.

Głównym powodem, dla którego dziczyzna jest mniej popularna niż na przykład wołowina czy wieprzowina jest wysoka cena oraz trudniejszy dostęp, który praktycznie ograniczony jest do restauracji, niektórych hipermarketów i kręgów myśliwskich. Polska znajduje się jednak w czołówce producentów i eksporterów dziczyzny i zajmuje szóste miejsce w Europie pod tym względem.

Zwierzynę dzieli się na dwie zasadnicze grupy:
  • zwierzyna gruba, do której zaliczamy: żubry, łosie, jelenie, daniele, sarny, muflony, dziki, rysie, wilki i dropie. Zwierzynę grubą z kolei dzieli się na:
    • zwierzyna płowa – łosie, jelenie, jelenie sika, daniele i sarny,
    • zwierzyna czarna – żubry, dziki i muflony.

  • zwierzyna drobna, do której zaliczamy: lisy, jenoty, borsuki, wydry, kuny leśne, tchórze, wiewiórki, piżmaki, zające szaraki, króliki, głuszce, cietrzewie, jarząbki, bażanty, kuropatwy, przepiórki, czaple siwe, słonki, dubelty, kszyki, bekasiki, derkacze, bataliony, łyski, dzikie gęsi, dzikie kaczki, grzywacze, kwiczoły, paszkoty oraz inne niezaliczane do zwierzyny grubej.

Wartości odżywcze dziczyzny

Dziczyznę charakteryzuje przede wszystkim niska zawartość tłuszczu, obfitość w aminokwasy egzogenne, witaminy oraz specyficzny smak. Dzięki swobodnemu dostępowi do zróżnicowanego pożywienia zwierzyna łowna i jej mięso zawiera około czterokrotnie więcej witamin i związków mineralnych niż mięso zwierząt rzeźnych. Sarnina jest na przykład szczególnie bogata w magnez, a mięso dzika w fosfor i wapń.

Produkt
[100 g]
Energia
[kcal]
Białko
[g]
Węglowodany
[g]
Tłuszcze
[g]
Antylopa 114 22 0 2
Antylopa pieczona 150 29 0 2,7
Bawół domowy 99 20 0 1.4
Bawół domowy pieczony 131 27 0 1,8
Bizon 223 19 0 16
Bizon, mięso chude 109 22 0 1,8
Bizon, mięso chude po upieczeniu 143 28 0 2,5
Bizon, mięso chude, polędwiczka 109 22 0 1,8
Bizon, mięso chude, łopatka 109 21 0 2,1
Bóbr 146 24 0 4,9
Bóbr pieczony 212 35 0 7
Jeleń 120 23 0 2,5
Jeleń pieczony 158 30 0 3,4
Knur 122 22 0 3,3
Knur pieczony 160 28 0 5
Koza pieczona 143 27 0 3
Królik duszony 173 33 0 4
Niedźwiedź 161 20 0 8,4
Niedźwiedź duszony na wolnym ogniu 259 32 0 13
Łoś pieczony 146 30 0 1,9

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3