Tabela kalorii i wartości odżywczych wyrobów mięsnych

Mięso jest produktem spożywczym dostarczającym wielu składników odżywczych a zwłaszcza pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy, witaminy grupy B, w tym nie występującą w pokarmach roślinnych witaminę B12, witaminy A i D, związki mineralne zawierające biopierwiastki, tłuszcze nasycone i nienasycone, enzymy, itd.

Mięso może zawierać do 23% białka (piersi indyków i kurcząt), chuda cielęcina, mięso królicze, konina – do 21%, chuda wieprzowina i wołowina do 19%, średniotłusta wieprzowina około 12% białka. Zawartość tłuszczu zależna jest od rodzaju mięsa i średnio wynosi: 40–50% – tłusta wieprzowina, 25–28% – baranina, 30% – mięso kaczek i gęsi, 16–26% – wołowina, 7–12% cielęcina, około 10% – mięso z piersi kurcząt i indyków, 4,5–14% konina.

Tabela kalorii i wartości odżywczych mięsa i jego przetworów:

Produkt
[100 g]
Energia
[kcal]
Białko
[g]
Węglowodany
[g]
Tłuszcze
[g]
Baleron gotowany 246 15 0,9 20,5
Baranina, łopatka 287 16 0 25
Baranina, mięso bez kości 238 16,6 0 26,4
Baranina, mięso z kością 236 18 0 18
Baranina, udziec 215 16,5 0 16,5
Cielęcina, łopatka 105 19,9 0 2,8
Cielęcina, udziec 108 19,9 0 3,1
Cielęcina chuda, bez kości 108 20 0 3
Dorsz świeży 69 16 0 1
Dorsz wędzony 94 22,1 0 0,5
Flaki 48 16 0 2
Flądra świeża 83 16,5 0 1,8
Gęś, tuszka 339 14,1 0 31,8
Indyk 126 20,4 0 4,9
Jagnięcina 287 16 0 25
Antylopa 114 22 0 2
Antylopa pieczona 150 29 0 2,7
Bawół domowy 99 20 0 1.4
Bawół domowy pieczony 131 27 0 1,8
Bizon 223 19 0 16
Bizon, mięso chude 109 22 0 1,8
Bizon, mięso chude po upieczeniu 143 28 0 2,5
Bizon, mięso chude, polędwiczka 109 22 0 1,8
Bizon, mięso chude, łopatka 109 21 0 2,1
Bóbr 146 24 0 4,9
Bóbr pieczony 212 35 0 7
Jeleń 120 23 0 2,5
Jeleń pieczony 158 30 0 3,4
Knur 122 22 0 3,3
Knur pieczony 160 28 0 5
Koza pieczona 143 27 0 3
Królik duszony 173 33 0 4
Niedźwiedź 161 20 0 8,4
Niedźwiedź duszony na wolnym ogniu 259 32 0 13
Łoś pieczony 146 30 0 1,9
Kabanosy 326 27,4 0 24,3
Kabanosy z kurczaka 247 22,8 0,1 17,4
Kaczka 277 18 0 23
Karp 102 16 0 4
Kiełbasa parówkowa 323 11 0 31,5
Kiełbasa myśliwska sucha 291 27,8 0 20,1
Kiełbasa zwyczajna 209 17,6 0 15,6
Kotlet mielony z mięsa mieszanego 284 13 11,8 21,1
Kotlet schabowy panierowany 351 19 15,9 24,1
Królik 156 21 0 8
Kura, tuszka 202 18,5 0 14,3
Kurczak chudy 119 23 0 3
Kurczak pieczony 179 16,4 0,1 12,7
Kurczak, mięso z piersi 99 21,5 0 1,3
Kurczak, mięso z udka 158 16,8 0 10,2
Kurczak, skrzydło 186 19,2 0 12,2
Stek wieprzowy 472 21,7 1,5 42,7
Szynka delikatesowa z kurczaka 123 18,2 0 5,6
Szynka wiejska 253 17,1 0,9 20,3
Szynka wieprzowa gotowana 233 16,4 1 18,2
Szynka wolowa gotowana 107 20,9 1,1 2
Szynka z indyka 84 17,1 0,1 1,6
Szynka z piersi kurczaka 98 21,2 0,2 1,2
Szynka z udzca kurczaka 117 13,6 1,4 14,7
Szynkówka wieprzowa 191 13,6 1,4 14,7
Tuńczyk w oleju 190 27,1 0 9
Tuńczyk w wodzie 96 21 0 1,2
Wątroba wieprzowa 129 20 2 5
Wątróbki drobiowe 136 19 1 6
Wieprzowina duszona 225 11,4 1,2 19,8
Wieprzowina gotowana 364 22,6 3,1 30
Wieprzowina, boczek 510 10,1 0 53
Wieprzowina, golonka ze skórą 294 18,6 0 24,7
Wieprzowina, karkówka 267 16,1 0 22,8
Wieprzowina, łopatka 257 16 0 21,7
Wieprzowina, podgardle 630 7,6 0 67,8
Wieprzowina, schab 174 21 0 10
Wieprzowina, szynka surowa 261 18 0 21,3
Wieprzowina, żeberka 321 15,2 0 29,3
Wołowina, polędwica 112 20 0 4
Wołowina, mięso bez kości 116 21 0 3,5
Wołowina, mięso z kościa 149 18,6 0 8,3
Wołowina, polędwica 112 20,1 0 3,5
Wołowina, pieczeń 116 20,9 0 3,6
Wołowina, rostbef 152 21,5 0 7,3
Wołowina, rozbratel 158 16,7 0 10,1
Wołowina, szponder 218 19,3 0 15,7
Żołądki drobiowe 93 11 0 1

Więcej na temat kalorii i wartości odżywczych można przeczytać w artykule pt. Wszystko o kaloriach dostepnym na platformie ciekawnik.pl. Inne dodatki to: 
  1. Tabela kaloryczna uwzględniająca ponad 720 produktów i potraw;
  2. Tabela ilustrująca rekomendowane dzienne spożycie kalorii;
  3. Tabela ukazująca spalanie kalorii podczas wykonywania codziennych czynności.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3