Przepisy wędliniarskie

Prawdziwa skarbnica przepisów, starych i nowych, na kiełbasy, wędzonki, wędliny podrobowe i inne
Przepisy na wędliny

Najstarsze przepisy wędliniarskie dotyczą wędzonek, a w późniejszym okresie kiełbas, które są obecnie najczęściej spożywanymi wędlinami na świecie. Wędzonki są ściśle związane z odkryciem wędzenia przez myśliwych i zbieraczy epoki kamienia (paleolitu). Przyjmuje się, że już ponad 19 tysięcy lat temu przypadkowo poznano właściwości oddziaływania ognia na mięso, które nie tylko konserwowało, ale również nadawało lepszy smak mięsu zwierząt. Potwierdzają to liczne wykopaliska archeologiczne oraz starożytne rysunki i malowidła.

Wyrabianie kiełbas opanowano później, blisko 15 tysięcy lat temu, co zawdzięcza się poznaniu właściwości jelit naturalnych. Najwcześniej znane były w Chinach, Syrii oraz Egipcie. Później zamiłowanie do wędlin wykazywali Grecy i Celtowie. Określano je mianem farcimina, a do najbardziej popularnych wędlin należały botuli (kiszka), tamacula (smażone kiełbaski) oraz lucanicae (kiełbasa wieprzowa). Także starożytni Rzymianie posiadali swoje ulubione specjały wędliniarskie. Do najciekawszych przysmaków zaliczyli kiełbasę wytwarzaną z móżdżków, orzeszków piniowych, jajek, bulionu rybnego, mleka wilczycy i przypraw. Farsz mieszano i napełniano nim osłonki a po ich stwardnieniu kiełbasy smażono.

Pierwsze pisane przepisy wędlin, które przetrwały do naszych czasów pochodzą ze starożytnego Rzymu z książki kucharskiej pt. "Apicus de re Conquinaria". Na kartach tego dziesięcioksięgu zebrano blisko 500 przepisów. Część z nich zostanie wkrótce opublikowanych na łamach "Przysmaczków". W średniowieczu, w XI wieku na terenie obecnych Niemiec szczególnie lubiane były kiełbasy pratwurst i lebarwurst. W tamtych czasach rzeźnicy byli pełnoprawnym zawodem i oni też trudnili się produkcją różnego rodzaju kiełbas gotowanych, prażonych i smażonych. Poza tym wytwarzali oni m.in. pieczeń z kością, auszpiki, szynki i rolady.

W sekcji tej przedstawiamy popularne przepisy na tradycyjne wyroby wędliniarskie podzielone na trzy kategorie:

  • Przepisy na wędliny podrobowe i inne
    Przepisy na wędliny podrobowe i inne

    Wędliny podrobowe to, jak sama nazwa wskazuje, przetwory mięsne wyprodukowane z peklowanych podrobów, mięsa i tłuszczu z dodatkiem lub bez krwi spożywczej, dodatków uzupełniających, przyprawione, parzone lub pieczone ewentualnie wędzone.

    Wędliny podrobowe wyrabiane mogą być w osłonkach naturalnych, sztucznych lub specjalnych formach. Do wędlin podrobowych zaliczamy: wątrobianki, pasztetowe, kiszki, salcesony i pasztety.

    W dziale tym znajdziemy również pozostałe wędliny, takie jak smalec, pasztety i inne pyszności.

  • Przepisy na wędzonki
    Przepisy na wędzonki

    Najstarsze przepisy wędliniarskie dotyczą wędzonek, które są ściśle związane z odkryciem wędzenia przez myśliwych i zbieraczy z okresu paleolitu. Przyjmuje się, że już ponad 19 tysięcy lat temu przypadkowo poznano działanie ognia na mięso, które nie tylko konserwowało, ale również nadawało mięsu zwierząt, w tym ryb, lepszy smak.

    Przepisy zamieszczone w tym dziale obejmują: szynki, szynki surowe dojrzewające, wędzonki szynkopodobne, łopatki, polędwice, balerony, boczki wędzone, słoniny wędzone, podgardla wędzone, wędzonki bekonowe, wędzonki z okrywą tłuszczowe i inne.

  • Przepisy na kiełbasy
    Przepisy na kiełbasę

    Kiełbasa to jedna z najbardziej uniwersalnych potraw na świecie. Kiełbasa pasuje praktycznie do wszystkiego. Nic więc dziwnego, że kiełbasę można jeść zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację i to bez względu na aktualną porę roku. Z warzywami, owocami lub pieczywem. Surową, gotowaną, smażoną czy grillowaną. Traktowaną jako dodatek do dania lub jej główną składową. Głównym tego powodem jest nieograniczona wręcz liczba sposobów jej przyrządzania i podawania. Każda kuchnia na świecie serwuje kiełbasę i większość z nich opiera się o unikatową recepturę. Pierwszy przepis na kiełbasę, który został spisany i współcześnie znany, pochodzi z rzymskiej książki kucharskiej pt. "Apicius de re Coquinaria" z 228 roku n. e. Autorstwo przypisywane jest osobie: Caelius Apicius.

    Przepisy tutaj zebrane obejmują wszystkie odmiany kiełbas: gotowane, parzone, surowe, wędzone, podsuszane i suche. Są to przepisy obejmujące zarówno powszechnie znane wyroby wędliniarskie jak i przepisy sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie, nadesłane przez sympatyków. Niech posłużoną one jako podstawa do eksperymentowania i stworzenia własnej wariacji najbardziej smakującej danej osobie kiełbasy. Wypróbowanie wersji sprawdzonej przedstawionej w naszej bazie a następnie jej modyfikowanie tak, aby doskonale wkomponowała się w indywidualne upodobania Twoje i Twojej rodziny.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3