Kiełbasa to jedna z najbardziej uniwersalnych potraw na świecie. Kiełbasa pasuje praktycznie do wszystkiego. Nic więc dziwnego, że kiełbasę można jeść zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację i to bez względu na aktualną porę roku. Z warzywami, owocami lub pieczywem. Surową, gotowaną, smażoną czy grillowaną. Traktowaną jako dodatek do dania lub jej główną składową. Głównym tego powodem jest nieograniczona wręcz liczba sposobów jej przyrządzania i podawania. Każda kuchnia na świecie serwuje kiełbasę i większość z nich opiera się o unikatową recepturę. Pierwszy przepis na kiełbasę, który został spisany i współcześnie znany, pochodzi z rzymskiej książki kucharskiej pt. "Apicius de re Coquinaria" z 228 roku n. e. Autorstwo przypisywane jest osobie: Caelius Apicius.
Przepisy tutaj zebrane obejmują wszystkie odmiany kiełbas: gotowane, parzone, surowe, wędzone, podsuszane i suche. Są to przepisy obejmujące zarówno powszechnie znane wyroby wędliniarskie jak i przepisy sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie, nadesłane przez sympatyków. Niech posłużoną one jako podstawa do eksperymentowania i stworzenia własnej wariacji najbardziej smakującej danej osobie kiełbasy. Wypróbowanie wersji sprawdzonej przedstawionej w naszej bazie a następnie jej modyfikowanie tak, aby doskonale wkomponowała się w indywidualne upodobania Twoje i Twojej rodziny.