Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Tradycyjna kiełbasa swojska to delikatna średniotrwała kiełbasa, która znana i lubiana jest co najmniej od stu lat. Wyrabiana jest z głównie z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny i nadziewana w wieprzowe osłonki naturalne a następnie wędzona ciepłym dymem.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 4.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 4.50

Potrzebne składniki:

  • 4 kg chudej wieprzowiny
  • 1 kg słoniny
  • 0,5 kg chudej wołowiny
  • 100 g soli do peklowania
  • 12 g mielonego pieprzu czarnego
  • 12 g majeranku
  • 12 g mielonego ziela angielskiego
  • 10 ząbków czosnku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 30/32 lub 32/34 (długość 8–9 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzoną wieprzowinę należy dokładnie oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Następnie drobno pokroić, ewentualnie docelowo zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach 4 mm. To samo robimy ze słoniną. Do zmielonego mięsa należy dodać peklosól i bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na jedną dobę do lodówki, tak aby sól peklowa została dobrze wchłonięta przez mięso.

Kolejny krok to dodanie wymieszanych przypraw i wyciśniętego czosnku oraz dobre wyrobienie farszu. Gdy masa zrobi się kleista należy nadziewać farszem jelita wieprzowe. Tworzone odcinki powinny mieć długość około 35 cm. Na stolnicy wywałkować kiełbasę, aby pozbyć się powietrza. Pozostałe pęcherzyki powietrza poprzebijać szpilką lub igłą.

Zawiesić kiełbasy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu na około 6 godzin, a następnie wędzić ciepłym dymem przez 4 godziny. Na koniec zawiesić kiełbasy w chłodnym miejscu do ostatecznego dojrzenia na około 3 dni.


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3