Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kiełbasa rzeźnicka to średniogruba kiełbasa wędzona o barwie brunatnozłocistej nadziewana w wieprzowe osłonki naturalne a następnie wędzona. Doskonale wygląda i smakuje zarówno gotowana, jak i pieczona na grillu.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 3,5 kg peklowanej łopatki (wieprzowina)
  • 1,0 kg peklowanej zrazówki (wołowina)
  • 0,5 kg słoniny (wieprzowina)
  • 2 łyżki drobno roztartego suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 główki roztartego z dodatkiem soli czosnku
  • 1,5 szklanki jałowego rosołu wołowego (gotowany bez warzyw)
  • sól do smaku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 30/32 lub 32/34 (długość 9-12 m)

Sposób przyrządzenia:

Łopatkę mielimy na grubym oczku, zrazówkę na średnim oczku, słoninę na drobnym oczku. Dokładnie wyrabiamy zmielone mięso z wszystkimi przyprawami i dolewamy rosołu (po wyrobieniu masa musi być lekko kleista). Jeżeli potrzeba dodajemy soli do smaku. Odstawiamy na dwa dni w chłodnym pomieszczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu. Ściśle napełniamy jelita, odkręcając kiełbasę na około 20cm i odkłuwamy powietrze.

W pierwszym dniu wędzimy dymem (do 40C) podsuszając kiełbasy dwa razy przez około 2 godz. Następnego dnia możemy podnieść temperaturę wędzenia do około 60C ale wędzimy dwa razy po jednej godzinie. Trzeciego dnia tak samo jak w dniu pierwszym (można dodać do drewna małą ilość jałowca - najlepsze jest drewno gruszkowe lub dębowe).

Kiełbasa po uwędzeniu powinna mieć kolor brunatno - złoty. Tak uwędzoną kiełbasę można przechowywać w chłodnej spiżarce do dwóch miesięcy.

Autorem przepisu jest Paul Wieczor (Chefpaul)
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3