Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kiełbasa żmudzka to smaczna trwała kiełbasa o niezwykłym zapachu, który zawdzięcza swój aromat dużą ilości przypraw wzmocnionych spirytusem. Wyrabiana jest z mięsa wieprzowego i wołowego oraz nadziewana w wieprzowe osłonki naturalne a następnie wędzona przez kilka dni na zimno. Jej duża trwałość (nawet do 10 miesięcy) pozwalają się cieszyć domowymi kiełbasami przez okrągły rok. Doskonale wygląda i jeszcze lepiej smakuje np. jedzona ze świeżym chlebem z masłem.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 4 kg chudej wieprzowiny
  • 1 kg chudej wołowiny
  • 150 g soli peklowej
  • 50 ml spirytusu
  • 35 g cukru
  • 12 g mielonego pieprzu czarnego
  • 12 g ziele angielskie
  • 5 g majeranku
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 26/28 (długość 6 8 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzoną mięso należy dokładnie oczyścić ze ścięgien i większych kawałków tłuszczu. Następnie drobno pokroić a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 4 mm. Do zmielonego mięsa należy dodać peklosól i bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na dwie doby do lodówki, tak aby sól peklowa została dobrze wchłonięta przez mięso.

Kolejny krok to dodanie przypraw, cukru, spirytusu i czosnku oraz dobre wyrobienie farszu. Gdy masa zrobi się kleista należy nadziać farszem jelita wieprzowe. Tworzone odcinki powinny mieć około 8 cm długości. Na stolnicy wywałkować kiełbasę, aby pozbyć się powietrza. Pozostałe pęcherzyki powietrza poprzebijać szpilką lub igłą. Kiełbasę przed wędzeniem osadzać - w tym celu zawiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na 6-8 godzin. Następnie wędzić 2 dni w zimnym dymie, aż kiełbasa uzyska brązową barwę. Później wędzimy kolejne dwa dni, jednak tym razem na gorąco. Na koniec zawiesić kiełbasy w chłodnym miejscu do ostatecznego dojrzenia i podsuszenia przez co najmniej 10 dni.


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3