Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Oryginalna kiełbasa litewska sucha to średniotrwała parzona kiełbasa o specyficznym aromacie i wyglądzie. Wyrabiana jest z mięsa wieprzowego i zająca oraz nadziewana w wieprzowe osłonki naturalne a następnie wędzona przez kilka dni na zimno i podsuszana.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg chudej wieprzowiny
  • 0,5 kg chudej wołowiny
  • 0,5 kg słoniny
  • 0,5 kg mięsa z zająca
  • 125 ml spirytusu lub rumu
  • 90 g soli warzonej
  • 5 g saletry
  • 10 g mielonego pieprzu czarnego
  • 10 g ziela angielskiego
  • 7 g kolendry
  • 5 g majeranku
  • 5 g goździków
  • 5 g liści laurowych
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 26/28 (długość 6 8 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzoną mięso należy dokładnie oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Następnie całość drobno pokroić a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 4 mm. Do zmielonego mięsa należy dodać sól i saletrę oraz bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na dwie doby do lodówki, tak aby sól/saletra została dobrze wchłonięta przez mięso.

Kolejny krok to dodanie rozdrobnionych na miazgę przypraw, drobno posiekanej cebuli i czosnku oraz dobre wyrobienie farszu - w trakcie tego procesu dolewamy spirytus i pokrojoną w drobną kosteczkę słoninę. Gdy masa zrobi się kleista należy nadziać farszem jelita wieprzowe. Tworzone odcinki powinny mieć około 16 cm długości. Na stolnicy dobrze wywałkować kiełbasę, aby pozbyć się powietrza. Osuszyć kiełbasy ściereczka i pozostałe pęcherzyki powietrza poprzebijać szpilką lub igłą. Kiełbasę przed wędzeniem osadzać - w tym celu zawiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na dobę. Następnie wędzić 2 dni w zimnym dymie, aż kiełbasa uzyska brązową barwę. Później wędzimy kolejne dwa dni, jednak tym razem na gorąco. Na koniec zawiesić kiełbasy w chłodnym miejscu do ostatecznego dojrzenia i podsuszenia przez co najmniej 20 dni.


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3