Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kiełbasa golonkowa wędzona to średniotrwała kiełbasa, którą można przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Wyrabiana jest z głównie z golonki i boczku i nadziewana w wieprzowe osłonki naturalne a następnie wędzona ciepłym dymem.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 1 kg peklowanej golonki
  • 0,25 kg peklowanego boczku
  • 1 łyżka drobno roztartego suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 główki roztartego z dodatkiem soli czosnku
  • 1/2 szklanki jałowego wywaru z kości (gotowany bez warzyw)
  • sól do smaku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 28/30 (długość 8–10 m)

Sposób przyrządzenia:

Z golonki i boczku oddzielamy chude mięso i mielimy na grubym oczku. Tłuszcz odcięty ze skóry i tłustą część boczku mielimy na drobnym oczku. Dokładnie wyrabiamy zmielone mięso z wszystkimi przyprawami i dolewamy rosołu (po wyrobieniu masa musi być kleista). Jeżeli potrzeba dodajemy soli do smaku.

Odstawiamy na jeden dzień w chłodnym pomieszczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu. Ściśle napełniamy jelita, odkręcając kiełbasę na około 15cm i nakłuwamy powietrze. W pierwszym dniu wędzimy zimnym dymem (do 30°C) podsuszając kiełbasy dwa razy przez około 2 godz. Następnego dnia możemy podnieść temperaturę wędzenia do około 50°C ale wędzimy dwa razy po jednej godz. Trzeciego dnia dwa razy po 2 godz. w temp około 30–40°C (można dodać do drewna małą ilość jałowca - drewno czereśniowe lub wiśniowe). Kiełbasa po uwędzeniu powinna mieć kolor czerwono-złoty. Tak uwędzoną kiełbasę można przechowywać w chłodnej spiżarce lub lodówce do dwóch miesięcy. Smacznego!

Autorem przepisu jest Paul Wieczor (Chefpaul)
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3