Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Chipolata to niepeklowane białe kiełbaski wieprzowe. Są bardzo popularne w Anglii, gdzie mówi się o nich "małe paluszki" (ang. little fingers z racji ich wielkości. Chipolata nadziewane są w osłonki baranie i skręca się je w kiełbaski o długości około 5 cm. Najczęściej podaje się je smażone lub ugrillowane z sosem pomidorowym.

Smak:                           1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 3 kg mięsa z karkówki wieprzowej
  • 30 g soli (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 10 g czarnego pieprzu mielonego
  • 5 g tymianku
  • 5 g papryki
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g kolendry
  • 3 g pieprzu cayenne
  • 1/3 cebul (drobno posiekana)
  • 160 g bułki tartej
  • 220 ml przegotowanej chłodnej wody
  • jelita baranie kaliber 24/26 (długość 10–12 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso z karkówki wieprzowej mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o małych otworach (3 mm). Mielenie można przeprowadzić dwa razy. Mięso wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi drobno posiekanymi składnikami i przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na wybraną długość (około 5 cm).

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw przez mięso.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższego dnia należy włożyć do szczelnych torebek i zamrozić. Kiełbasę przed spożyciem należy usmażyć lub grillować. Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3