Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kiełbasa śniadaniowa to jedna z najpopularniejszych kiełbas na świecie. Istnieje wiele odmian tej kiełbasy, przy czym najbardziej lubiane są drobiowe i wieprzowe. Kiełbasa ma delikatny smak, jasny kolor i zazwyczaj nadziewa się ją w jelita wieprzowe. Idealnie pasuje do pożywnego śniadania.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 3 kg tłustego mięsa wieprzowego (karkówka)
  • 30 g soli (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 15 g posiekanej szałwii
  • 15 g posiekanej pietruszki
  • 15 g kolendry (roztarta)
  • 7 g tymianku
  • 7 g czarnego pieprzu
  • 5 g pieprzu cayenne
  • 80 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 160 ml chudego mleka w proszku
  • jelita wieprzowe kaliber 24/26 (długość 6–9 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso kroimy w kostkę 2x2 cm. Następnie mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średniej wielkości otworach (5 mm). Mięso wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce. Wstawiamy je podobnie jak mięso do lodówki na około 30 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi składnikami i przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie kleista i jednorodna. Farsz powinien mieć luźną konsystencję, dlatego dodajemy do niego schłodzonej wody. Następnie wstawiamy farsz do lodówki na co najmniej godzinę.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na wybraną długość (około 12 cm).

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika i do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw do mięsa.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy zawinąć w plastikową folię i włożyć do szczelnych torebek i zamrozić.

Kiełbasę przed spożyciem najlepiej jest dobrze usmażyć.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3