Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Cumberland to jedna z najstarszych angielskich kiełbas o delikatnym smaku, jasnym kolorze i charakterystycznym ślimakowym wyglądzie. Tradycyjnie są pieczone w piecu. Smakują doskonale z sosem gravy (ciemny sos pieczeniowy) a także z sosem czosnkowym. Przed spożyciem dobrze jest je dodatkowo usmażyć lub ugrillować.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 2,6 kg tłustego mięsa wieprzowego (karkówka)
  • 300 g boczku (posiekanego w miarę drobno)
  • 30 g soli (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 15 g czarnego pieprzu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 200 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 200 ml wrzącej wody
  • 90 g bułki tartej
  • jelita wieprzowe kaliber 24/26 (długość 6–9 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzoną karkówkę mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średniej wielkości otworach (5 mm). Mięso wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce. Wstawiamy je podobnie jak mięso do lodówki na około 30 minut.

Kolejny krok to połączenie bułki tartej z wrzącą wodą. Oba składniki dobrze ze sobą wymieszać i odstawić na pięć minut. Następnie dolać chłodną wodę, ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. Dodać przyprawy, boczek oraz mięso. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie kleista i jednorodna. Następnie wstawiamy farsz do lodówki na co najmniej godzinę.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na wybraną długość (około 45 cm).

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw do mięsa.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy zawinąć w plastikową folię i włożyć do szczelnych torebek i zamrozić.

Kiełbasę przed podaniem należy upiec. Ewentualnie usmażyć lub ugrillować. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3