Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
To jeden z prostszych przepisów na dobrze doprawioną niepeklowaną kiełbasę z mięsa kaczki hodowlanej lub dzikiej nadziewaną w kozie lub baranie osłonki naturalne. Kiełbasa ma niepowtarzalny smak mimo, że dobór przypraw jest raczej konwencjonalny.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.50
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 5.00

Potrzebne składniki:

  • 2,6 kg mięsa z kaczki (skóra i tłuszcze nie powinny przekraczać 20%)
  • 0,4 kg boczku
  • 30 g soli (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 20 g czarnego pieprzu
  • 15 g czerwonej suszonej papryki
  • 7 g kolendry
  • 5 g tymianku
  • 5 g imbiru
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g granulowanego czosnku
  • 5 g ziela angielskiego
  • 3 g cząbru
  • 6 łyżek chudego mleka w proszku
  • 3 łyżki syropu kukurydzianego
  • 80 ml czerwonego półsłodkiego wina
  • 80 ml przegotowanej chłodnej wody
  • jelita baranie kaliber 24/26 (długość 10–12 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso z kaczki mielimy dwa razy w maszynce do mięsa używając sitka o małych otworach (3 mm). Mielimy również boczek używając sitka o otworach wielkości około 5 mm. Mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi wcześniej przyprawami i innymi składnikami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 60 minut.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na wybraną długość (około 12–14 cm).

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw przez mięso.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy włożyć do szczelnych torebek i zamrozić. Kiełbasę przed spożyciem należy dobrze usmażyć na patelni lub grillować.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3