Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Loukániko to świeża niepeklowana kiełbaska wieprzowa z charakterystycznym aromatem i smakiem, który zawdzięcza dodawanej do farszu skórce pomarańczowej oraz czerwonemu winu. Samo przyrządzenie kiełbasy jest relatywnie proste, aczkolwiek należy przygotować więcej niż zazwyczaj składników. Loukániko nadziewana jest w cienkie osłonki wieprzowe i podawana do wielu różnych dań obiadowych, w tym saganaki.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 2,4 kg tłustej karkówki wieprzowej
  • 0,6 kg chudej jagnięciny
  • 25 g soli
  • 7 g czarnego pieprzu
  • 7 g rozmarynu
  • 7 g majeranku
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g ziela angielskiego
  • 5 g oregano
  • 5 g kolendry
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżonego)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 szklanka chudego mleka w proszku
  • 150 ml słodkiego czerwonego wina
  • 80 ml chłodnej przegotowanej wody
  • otarta skórka z dwóch dużych pomarańczy
  • jelita wieprzowe kaliber 24/26 (długość 5–6 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso wieprzowe i jagnięce zmielić używając sitka o średnich otworach (5 mm). Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy drobno posikane lub zmiażdżone przyprawy oraz inne składniki w dużej misce.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi wcześniej przyprawami i pozostałymi składnikami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 60 minut.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na wybraną długość (około 13 cm).

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw przez mięso.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu najbliższego dnia należy włożyć do szczelnych torebek i zamrozić. Kiełbasę przed spożyciem należy dobrze usmażyć na patelni lub ugrillować.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3