Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Irlandza kiełbasa śniadaniowa to popularna w Wielkiej Brytanii kiełbasa wieprzowa o delikatnym smaku. Jest nadziewana w baranie jelita i dzielona na małe kawałki o długości około 10 cm. Idealnie pasuje do pożywnego śniadania.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 2,4 kg chudej wieprzowiny
  • 0,6 kg słoniny
  • 30 g soli (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 15 g posiekanej szałwii
  • 15 g posiekanej pietruszki
  • 10 g kolendry (roztarta)
  • 7 g tymianku
  • 7 g czarnego pieprzu
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 30 ml whisky
  • 300 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 250 ml wrzącej wody
  • jelita baranie kaliber 22/24 (długość 10–12 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzoną słoninę i chudą wieprzowinę kroimy w kostkę 2x2 cm. Następnie mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o małych otworach (3 mm). Mięso wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w misce (poza bułką tartą i wodą). Wstawiamy je podobnie jak mięso do lodówki na około 30 minut.

Kolejny krok to połączenie bułki tartej z wrzącą wodą. Oba składniki dobrze ze sobą wymieszać w dużej misce i odstawić na pięć minut. Następnie dolać chłodną wodę, ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. Dodać składniki z miski oraz mięso. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie kleista i jednorodna. Następnie wstawiamy farsz do lodówki na co najmniej godzinę.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Luźniej niż zazwyczaj wypełniamy jelita (bułka tarta lubi pęcznieć), odkręcając formowane kiełbaski na wybraną długość (około 10 cm).

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika i do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw do mięsa.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy zawinąć w plastikową folię i włożyć do szczelnych torebek i zamrozić.

Kiełbasę przed spożyciem należy dobrze usmażyć lub ugrillować.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3