Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Istnieją setki różnych przepisów na kiełbasę wołową, ale ten przedstawiony niżej należy zdecydowanie do najlepszych i najpopularniejszych wśród amatorów domowych wyrobów. Jest to dobrze doprawiona kiełbasa niepeklowana nadziewana w osłonki wieprzowe. Pasuje idealnie na domowy obiad smażona lub grillowana.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 3 kg chudej karkówki wołowej
  • 150 ml półtłustego mleka (2–3%)
  • 25 g soli (6 łyżeczek)
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 5 g mielonych ziaren selera
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g ziela angielskiego
  • 3 g goździków zmielonych
  • 3 g gorczycy
  • 35 ml jasnego syropu z kukurydzy
  • 2 liście laurowe (sproszkowane)
  • 40 ml syropu kukurydzianego
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 300 ml chłodnej przegotowanej wody/li>
  • jelita wieprzowe kaliber 28/30 (długość 5–6 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso mielimy w maszynce do mięsa używając sitka z otworami wielkości około 5 mm. Mięso wstawiamy do lodówki na 20 minut i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce. Miskę wstawiamy do lodówki również na około 20 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi składnikami i przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Trwa to mniej więcej 3 minuty.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na długość 15 cm.

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika i do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw do mięsa.

Kolejny etap to parzenie kiełbasy na parze do momentu, gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 72°C. Po zakończeniu parzenia należy spryskać kiełbasę zimną wodą i wstawić do lodówki. Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy włożyć do szczelnych torebek i zamrozić. Przed spożyciem kiełbasę można ugotować, ugrillować lub usmażyć. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3