Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
To jeden z prostszych przepisów na delikatną niepeklowaną kiełbasę z jagnięciny nadziewaną w baranie osłonki naturalne. Kiełbasa jest idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Z samego farszu można również przyrządzić kotleciki. Smakuje wybornie smażona lub grillowana!

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 3.00

Potrzebne składniki:

  • 3 kg jagnięciny (zawartość około 20% tłuszczu)
  • 30 g soli peklowej (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 7 g tymianku
  • 7 g imbiru
  • 7 g oregano
  • 5 g czerwonej papryki
  • 5 g rozmarynu
  • 5 g kolendry
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 30 ml różowego wina
  • 80 ml przegotowanej chłodnej wody
  • jelita baranie kaliber 24/26 (długość 10–12 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso jagnięce mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o małych otworach (3 mm). Mięso wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi i drobno posiekanymi składnikami i przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 60 minut.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na długość około 7 cm.

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw przez mięso.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy włożyć do szczelnych woreczków i zamrozić. Kiełbasę przed spożyciem należy dobrze usmażyć lub ugrillować.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3