Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Lincolnshire sausage to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii wieprzowa kiełbasa, której kolebką jest hrabstwo Lincolnshire. Można ją znaleźć praktycznie na każdym stoisku mięsnym, co sprawia, że istnieje wiele odmian tej kiełbasy, różniących się wyglądem i smakiem. Smakuje wybornie smażona na patelni lub grillowana!

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 3 kg karkówki wieprzowej (zawartość tłuszczu około 15%)
  • 25 g soli
  • 12 g czarnego pieprzu
  • 12 g szałwii
  • 7 g imbiru
  • 5 g gałka muszkatołowa
  • 5 g rozmarynu
  • 5 g ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 300 ml przegotowanej chłodnej wody
  • jelita baranie kaliber 24/26 (długość 10–12 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o małych otworach (3 mm). Mięso wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi i drobno posiekanymi składnikami i przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 60 minut.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na długość około 9 cm.

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw przez mięso.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu jednego dnia należy włożyć do szczelnych woreczków i zamrozić. Kiełbasę przed spożyciem należy dobrze usmażyć lub ugrillować. Życzymy smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3