Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Merquez to apetycznie wyglądająca pikantna kiełbaska z jagnięciny nadziewana w baranie osłonki naturalne. Choć wywodzi się bezpośrednio z kuchni tunezyjskiej to jej popularność sięga nie tylko Afryki i Bliskiego Wschodu, ale również Europę, w szczególności zaś popularna jest we Francji. Ta świeża czerwona kiełbasa smakuje rewelacyjnie pieczona na ogniu, ale również smażona na oliwie z oliwek czy grillowana.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 3 kg jagnięciny (zawartość tłuszczu nie większa niż 20%)
  • 35 g soli
  • 30 g papryki czerwonej
  • 12 g czosnku granulowanego
  • 7 g czarnego pieprzu
  • 5 g oregano
  • 5 g kolendra
  • 5 g rozdrobnionego kminu rzymskiego
  • 3 g pieprzu cayenne
  • 250 ml przegotowanej chłodnej wody
  • jelita baranie kaliber 24/26 (długość 10–12 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzoną jagnięcinę mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o małych otworach (3 mm). Mięso wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi i drobno posiekanymi składnikami i przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 60 minut.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na długość około 18 cm.

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw przez mięso.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu jednego dnia należy włożyć do szczelnych woreczków i zamrozić. Kiełbasę przed spożyciem należy dobrze upiec, usmażyć lub ugrillować. Życzymy smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3