Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kiełbasa chłopska to bardzo popularna odmiana kiełbas surowych wieprzowych, nadziewana w osłonki wieprzowe. Jest to kiełbasa jasna, dobrze przyprawiona i pożywna. Pasuje idealnie do śniadania. Z samego farszu można również przyrządzić kotleciki.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 5.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 2.00

Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg chudej wieprzowiny
  • 0,5 kg słoniny
  • 30 g soli (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 30 g świeżej pietruszki
  • 20 g świeżego kopru
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 5 g kminku
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 cebule (drobno posiekane)
  • 250 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 250 ml mleka w proszku
  • jelita wieprzowe kaliber 28/30 (długość 5–7 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso wieprzowe, słoninę oraz cebulę mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich otworach (5 mm), następnie wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy dobrze rozdrobnione przyprawy oraz inne składniki (w tym wodę oraz mleko w proszku) w dużej misce. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi składnikami i przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 60 minut.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na długość około 12 cm.

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw przez mięso.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy włożyć do szczelnych woreczków i zamrozić. Kiełbasę przed spożyciem należy dobrze ugotować. Można też podawać usmażoną lub ugrillowaną.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3