Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kiełbasa tuluska (fr. saucisse de Toulouse) to francuska wieprzowa kiełbasa pochodząca z Francji, a konkretnie z miasta Tuluza (Toulouse). Te niewielkie zgrabne kiełbaski nadziewane w naturalne osłonki wieprzowe są dodatkiem do wielu różnych potraw, np. Cassoulet. Poza grubo mieloną wieprzowiną i typowymi przyprawami znajdziemy w niej czosnek oraz wino. Kiełbasa podawana jest duszona lub smażona.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 5.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg chudej wieprzowiny
  • 0,5 kg słoniny
  • 30 g soli (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 12 g białego pieprzu
  • 7 g gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżony)
  • 90 ml różowego wina
  • jelita wieprzowe kaliber 26/28 (długość 8–10 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso wieprzowe oraz słoninę mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o dużych otworach (8 mm). Następnie wkładamy wszystko do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy dobrze rozdrobnione przyprawy z różowym winem i czosnkiem w dużej misce. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa z zawartością miski. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie bardzo kleista i jednolita. Wstawiamy ponownie do lodówki na około 60 minut.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na długość około 12–15 cm.

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, a następnie do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw przez mięso.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy włożyć do szczelnych woreczków i zamrozić. Kiełbasę przed spożyciem należy dobrze udusić, ewentualnie usmażyć lub ugrillować.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3