Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kindziuk to twarda, dojrzewająca wędzona kiełbasa pochodząca z kuchni litewskiej, która znana jest jako kindzukas lub skilandis. Kindziuk ma specyficzny, trochę kwaskowaty i pieprzny smak. Tradycyjnie farszem wypycha się pęcherz wieprzowy, aczkolwiek coraz częściej spotkać można kindziuk nadziewany w grube jelita wieprzowe.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 2.50
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 5.00

Potrzebne składniki:

Kindziuk, skilandis
  • 4 kg szynki wieprzowej
  • 1 kg tłustej karkówki
  • 140 g peklosoli
  • 8 ząbków czosnku
  • łyżeczka cukru
  • 30 ml spirytusu
  • 8 g mielonego pieprzu czarnego
  • 8 g kolendry
  • 5 g majeranku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 36/38 (długość 2-4 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzoną mięso należy dokładnie oczyścić ze ścięgien a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 6 mm. Do zmielonego mięsa należy dodać peklosól (ewentualnie w odpowiednich proporcjach sól i saletrę) oraz bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na dobę do lodówki, tak aby sól peklowa została dobrze wchłonięta przez mięso.

Kolejne kroki to dodanie rozdrobnionych na miazgę przypraw, drobno posiekanego czosnku oraz dobre wyrobienie farszu - w trakcie tego procesu dolewamy spirytus. Gdy masa zrobi się kleista należy nadziać farszem jelita. Tworzone odcinki powinny mieć około 30 cm długości. Na stolnicy dobrze wywałkować każdy odcinek i dobrze zawiązać sznurkiem. Osuszyć kiełbasy ściereczką a pozostałe pęcherzyki powietrza poprzebijać szpilką lub igłą. Kiełbasę przed wędzeniem osadzać - w tym celu zawiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na dwie, trzy doby.

Następnie wędzić 14 dni w zimnym dymie w cyklach po cztery godziny każdy. Na koniec zawiesić kiełbasy w chłodnym miejscu do ostatecznego dojrzenia i podsuszenia przez co najmniej kilkanaście dni.


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3