Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Frankfurterki (niem. Frankfurter Würstchen) to wędzone i parzone kiełbaski wieprzowe nadziewane w cienkie jelita wieprzowe. Pochodzą z Niemiec, a konkretnie z Frankfurtu nad Menem, dzięki któremu zawdzięczają swoją nazwę. Wyrabiane są już od XIII wieku a ich nazwa jest prawnie chroniona.

Smak:                       1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

Frankfurterki z sałatką kartoflaną
  • 2,5 kg szynki wieprzowej
  • 1,5 kg tłustego mięsa wieprzowego lub surowego boczku
  • 65 g peklosoli
  • łyżeczka cukru
  • 9 g kminku
  • 8 g pieprzu czarnego
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 24/26 (długość 8-10 m)

Sposób przyrządzenia Frankfurterek:

Schłodzone mięso należy dokładnie oczyścić ze ścięgien a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 8 mm. Do zmielonego mięsa należy dodać cukier i peklosól (ewentualnie w odpowiednich proporcjach sól i saletrę). Bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na dobę do lodówki, tak aby sól peklowa została dobrze wchłonięta przez mięso.

Kolejny krok to dodanie do mięsa rozdrobnionych na miazgę przypraw. Starannie wymieszać aż do momentu gdy masa zrobi się kleista. Teraz należy nadziać farszem jelita. Tworzone odcinki mogą mieć około 20 cm długości. Na stolnicy dobrze wywałkować każdy odcinek. Osuszyć kiełbasy ściereczką i pozostawić w chłodnym i przewiewnym miejscu na dobę.

Następnie wędzić około 9 godzin w ciepłym dymie, aż nabiorą złotobrunatnego koloru. Frankfurterek nie należy gotować a jedynie parzyć w temperaturze około 80°C przez około 8 minut przed spożyciem. Kiełbaski tradycyjnie jedzone są z chlebem, musztardą, chrzanem i/lub z sałatką kartoflaną (patrz zdjęcie obok).


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3