Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Parówki cielęce domowego wyrobu to przysmak niejednego dziecka. Są to wędzone, parzone kiełbaski z cielęciny i dodatkiem słoniny nadziewane w cienkie jelita wieprzowe. Charakteryzują się delikatnym smakiem i dużym stopniem zmielenia mięsa, co charakteryzuje wszystkie rodzaje parówek, także te wyrabiane według tradycyjnego przepisu, np. frankfurterki.

Smak:                       1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

Frankfurterki z sałatką kartoflaną
  • 3,2 kg chudej cielęciny
  • 0,8 kg słoniny
  • 65 g peklosoli
  • szklanka chłodnej przegotowanej wody
  • kostka o boku 1 cm świeżego imbiru do smaku
  • 5 g mielonej słodkiej papryki
  • 5 g białego pieprzu
  • 5 g czarnego pieprzu
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 24/26 (długość 8-10 m)

Sposób przyrządzenia parówek cielęcych:

Schłodzoną mięso należy dokładnie oczyścić ze ścięgien a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 8 mm. Do zmielonego mięsa należy dodać peklosól. Bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na dobę do lodówki, tak aby sól peklowa została dobrze wchłonięta przez mięso.

Kolejny krok to ponowne zmielenie mięsa na najmniejszym sitku (średnica 2mm), a następnie dodanie do mięsa rozdrobnionych na miazgę przypraw i imbiru. Wszystko starannie wymieszać dolewając po trochu wody aż do momentu gdy masa zrobi się kleista. Teraz należy nadziać farszem jelita. Tworzone odcinki powinny mieć około 16 cm długości. Na stolnicy dobrze wywałkować każdy odcinek. Osuszyć kiełbasy ściereczką i pozostawić w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilkanaście godzin.

Następnie wędzić około 2 godzin w ciepłym dymie (50-60°C), aż nabiorą złotobrunatnego koloru. Na pytanie: ile gotować parówki? odpowiadamy, że parówek nie należy gotować a jedynie parzyć w temperaturze około 78°C przez około 7-8 minut. Kiełbaski tradycyjnie podajemy z chlebem i musztardą. Życzymy smacznego!

Przepis na parówki zapiekane w cieście francuskim

Mając gotowe ciasto francuskie kupione w sklepie oraz własnoręcznie wykonane parówki wystarczy 30 minut, aby stworzyć coś wyjątkowego idealnego na poczęstunek. Poza jednym opakowaniem ciasta francuskiego potrzeba 5 parówek, jajko, 5 g kminku, 5 g majeranku i 3 g rozmarynu (jeśli mamy do dyspozycji świeży majeranek i rozmaryn to kilka listków i gałązek).

Przygotowanie:

Pierwszy krok to pokrojenie kiełbasek na mniejsze odcinki, około 5 cm. Z każdej parówki powinniśmy uzyskać trzy lub cztery odcinki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na części, które umożliwią nam owinięcie kawałków parówki i je zespoić.

Tak przygotowane parówki układamy na macie silikonowej lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzchnią część ciasta roztrzepanym jajkiem i posypujemy je przyprawami. W zależności od ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 200°C aż ciasto nam się ładnie zarumieni.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3