Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Frankfurterki (niem. Frankfurter Würstchen) to wędzone i parzone kiełbaski wieprzowe nadziewane w cienkie jelita wieprzowe. Pochodzą z Niemiec, a konkretnie z Frankfurtu nad Menem, któremu zawdzięczają swoją nazwę. Wyrabiane są już od XIII wieku a ich nazwa jest prawnie chroniona.

Smak:                       1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

Frankfurterki z sałatką kartoflaną
  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg tłustego mięsa wieprzowego lub boczku
  • 60 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 24/26 (długość 8-10 m)

Sposób przyrządzenia frankfurterek domowych:

Schłodzone mięso z łopatki należy dokładnie oczyścić ze ścięgien, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Również tłuste mięso wieprzowe kroimy w kostkę i wkładamy do osobnego naczynia. Każdy rodzaj mięsa należy dokładnie natrzeć solą i cukrem oraz uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na dobę do lodówki, tak aby sól została dobrze wchłonięta przez mięso. Następnie zmielić oba mięsa w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 8 mm.

Kolejny krok to dodanie do mięsa rozdrobnionych na miazgę przypraw. Starannie wymieszać wszystko aż do momentu gdy masa zrobi się kleista. Teraz należy nadziać farszem jelita. Tworzone odcinki mogą mieć około 17 cm długości. Na stolnicy dobrze wywałkować każdy odcinek. Osuszyć kiełbaski papierowym ręcznikiem i pozostawić w chłodnym i przewiewnym miejscu na jedną dobę.

Następnie wędzić około 8 godzin w dymie o temperaturze około 40°C aż nabiorą złocistego koloru. Frankfurterek domowych nie należy gotować a jedynie parzyć w temperaturze około 80°C przez około 8 minut przed spożyciem. Kiełbaski tradycyjnie jedzone są z chlebem, musztardą, chrzanem i/lub z sałatką kartoflaną.


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3