Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kiełbasa grillowa tradycyjna często gości na stołach Polaków. Dzięki wyważonym proporcjom jest smaczna i soczysta. Nadaje się do wędzenia, gotowania, ale najlepiej smakuje prosto z grilla lub ogniska z delikatnie przyrumienionym chlebem.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 0,8 kg wieprzowiny
  • 0,5 kg chudej wołowiny
  • 0,4 kg słoniny
  • 0,3 kg tłuczonego lodu
  • 40 g soli kuchennej
  • 4 g białego mielonego pieprzu
  • 1 g kwiatu muszkatołowego
  • 1 g kolendry
  • odrobinę soku z cytryny (według upodobań)
  • jelita wieprzowe kaliber 28/30 lub 30/32 (długość 3–4 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso oraz słoninę dobrze zmielić (najlepiej dwukrotnie) w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 3 mm. Do farszu dodać przyprawy i inne dodatki oraz dobrze wymieszać ręcznie a potem przy użyciu robota kuchennego. Po wyrobieniu farszu nadziać nim osłonki wieprzowe (po 90 g każda). Po zawiązaniu końców kiełbasy parzyć w wodzie około 20 minut w temperaturze 75°C. Następnie kiełbasy schłodzić w zimnej wodzie. Teraz są już gotowe do grillowania. Opcjonalnie można kiełbasę wędzić dymem na drewnie przed rozpoczęciem grillowania lub zamiast.


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3