Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Kiełbasa surowa polska wyrabiana jest z mięsa wieprzowego, jak również wołowego i nadziewana w wieprzowe osłonki naturalne. Doskonale wygląda i smakuje zarówno gotowana, jak i pieczona na grillu. Część osób praktykuje również obie metody, najpierw gotując kiełbasę przez 2–3 minuty a następnie smaży na grillu, co ma jej zapewnić dodatkową soczystość i delikatność. Charakterystyczny wiejski akcent nadaje jej przede wszystkim czosnek.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 4.50
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 2.50

Potrzebne składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg chudej pachwiny wieprzowej
  • 35 g soli do peklowania
  • 12 g mielonego pieprzu (biały i czarny)
  • 1 g kolendry
  • ząbek czosnku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 30/32 lub 32/34 (długość 4-5 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzoną wołowinę dokładnie oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Następnie zmielić łącznie z czosnkiem i pachwiną wieprzową w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 4 mm. Do farszu dodać przyprawy i wymieszać. Następnie nadziewać farszem jelita wieprzowe (długość po 15 cm). Na stolnicy wywałkować kiełbasę, aby pozbyć się powietrza. Kiełbasę wędzić trzy godziny na zimnym dymie, aż uzyska jasnobrązową barwę. Na koniec zawiesić kiełbasy w chłodnym miejscu do ostatecznego dojrzenia na około 3 dni.


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3