Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
W Polsce przyjęło się uważać serdelki za wyrób Polski, aczkolwiek autorzy książki "Domowy wyrób kiełbas" są zgodni, ze to kiełbasa niemiecka. W każdym razie serdelki mogą być wyrabiane z różnych gatunków mięsa dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny lub ich połączeń. Składnikami niezbędnym jest przy tym cebula, czosnek i goździki. Poniżej przedstawiamy serdelki w najbardziej rozpowszechnionej wersji kombinowanej wieprzowej i wołowej.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 1,2 kg chudej wołowiny
  • 1 kg chudej pachwiny wieprzowej
  • 1,2 słoniny
  • 65 g soli do peklowania
  • 20 g cebuli
  • 10 g mielonego pieprzu (biały i czarny)
  • 4 g wzmacniacza smaku
  • 2 g kolendry
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 2 g goździków
  • 2 g słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • jelita wieprzowe (kiełbaśnice) kaliber od 28/30 do 32/34 (długość 7-10 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso oraz słoninę dobrze zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 2 mm. Do farszu dodać przyprawy i inne dodatki oraz dobrze wymieszać ręcznie, a potem przy użyciu robota kuchennego. Po wyrobieniu farszu nadziać nim kiełbaśnice. Po zawiązaniu końców kiełbasy parzyć w wodzie przez około 30 minut w temperaturze 70°C. Po parzeniu kiełbasę lekko schłodzić pod strumieniem letniej wody.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3