Przepisy na kiełbasy

Niemal sto przepisów na kiełbasy z całego świata
Tradycyjna kiełbasa wiedeńska wyrabiana jest z mięsa wieprzowego i wołowego z dodatkiem słoniny. Te cienkie kiełbasy doskonale wyglądają i smakują zarówno gotowane, jak i pieczone na grillu. Cześć osób praktykuje również obie metody, najpierw gotując kiełbasę przez 2–3 minuty a następnie smaży na grillu, co ma jej zapewnić dodatkową soczystość i delikatność.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 0,45 kg wołowiny (można też użyć innego mięsa, jak cielęcinę czy mięso drobiowe)
  • 0,45 kg wieprzowiny
  • 0,4 kg słoniny
  • 0,4 kg podgardle wieprzowe
  • 0,3 kg skruszonego lodu
  • 35 g soli do peklowania
  • 20 g cebuli (pół cebuli)
  • 5 g białego mielonego pieprzu
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 1 g kolendry i imbiru
  • 3 g papryki szlachetnej
  • jelita baranie kaliber 22/24 (długość 5 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso oraz słoninę drobno zmielić (najlepiej dwukrotnie) w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 3 mm. Do farszu dodać przyprawy i inne dodatki oraz dobrze wymieszać i ugnieść. Po wyrobieniu farszu nadziać nim jelita baranie. Każda kiełbaska powinna mieć około 70 g.

Po zawiązaniu końców kiełbasy wędzić ją w gorącym dymie w temperaturze 70°C aż nabiorą czerwono-brązowego koloru. Następnie parzyć przez około 15 minut w temperaturze 80°C. Na końcu kiełbasę lekko schłodzić pod strumieniem letniej wody i przechowywać w chłodnym miejscu.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3