Przepisy na wędliny podrobowe i pozostałe wędliny

Swojska kaszanka czy salceson. Do tego smalec i pieczenie. Wkrótce też pasztety!

Salceson to rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Mięso na salceson poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, gotuje i prasuje. Rodzaje salcesonów:

  • Włoski (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, przyprawy - czosnek, pieprz i kminek)
  • Czarny (tłuszcz pokrojony w kostkę, skórki wieprzowe, krew, kasza manna, bułka tarta, rosół, przyprawy)
  • Brunszwicki (podroby, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy)
  • Ozorkowy (peklowane ozorki wieprzowe, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy)
  • Lastryko (czarny lub srebrzysto-szary)
  • Czosnkowy (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, czosnek)
Poniżej receptura na salceson biały.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 0,8 kg cielęciny ewentualnie chudej wołowiny
  • 0,6 kg ryjków wieprzowych
  • 0,3 kg wywaru mięsnego
  • 0,3 kg słoniny
  • 2 łyżki stołowe octu
  • 35 g soli do peklowania
  • 6 g białego mielonego pieprzu
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 2 g kminku
  • 1 g papryki czerwonej
  • kątnice wieprzowe (8-10 sztuk) lub jelita wołowe ślepe

Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę i słoninę ugotować a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 3 mm. Ryje wieprzowe także ugotować i pokroić w kostkę o boku około 5 mm. Wszystko połączyć i dobrze wymieszać łącznie z przyprawami, rosołem oraz innymi dodatkami. Powstałą masą wypełnić kątnice wieprzowe i zawiązać. Po wystygnięciu kiełbasy warto przez dwie godziny wędzić je w zimnym dymie. Parzyć w temperaturze 80-82°C przez około 3 godziny. Po parzeniu kiełbasę lekko schłodzić pod strumieniem letniej wody.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3