Przepisy na wędliny podrobowe i pozostałe wędliny

Swojska kaszanka czy salceson. Do tego smalec i pieczenie. Wkrótce też pasztety!
Kromka chleba ze smalcem (ang. lard) była podstawowym chłopskim jadłem w tradycyjnej kuchni wielu krajów, przede wszystkim słowiańskich i germańskich. Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki, czasami też inne, mniej konwencjonalne dodatki jak np. kawałki drobno pokrojonego jabłka. Smalec królewski to tradycyjny prosty i mało czasochłonny przepis wywodzący się bezpośrednio z polskiej kuchni. Smakuje świetnie ze świeżym chrupiącym chlebem.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 0,7 kg surowej słoniny
  • 0,2 kg łopatki
  • 0,2 kg karkówki
  • 0,3 kg surowego lub wędzonego boczku
  • 0,3 l wody
  • 3 cebule
  • 1 małe jabłko
  • 10 g białego lub czarnego mielonego pieprzu
  • 10 g majeranku
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:

Słoninę kroimy w drobną kostkę, choć lepsze efekty osiągniemy mieląc ją w maszynce do mięsa na sitku o 6 mm otworach (im mniejsze, tym wytapianie słoniny przebiega szybciej). Słoninę wkładamy do odpowiedniej wielkości garnka lub głębokiej patelni i topimy ją na małym ogniu, mieszając co kilka minut.

Tymczasem przygotowujemy mięso, które mielimy w maszynce do mięsa. Gdy skwarki na patelni się zeszklą, dodajemy do tego przygotowane mięso i smażymy około 50 minut dolewając co jakiś czas wodę (w sumie około 300 ml). Następnie dodajemy posiekaną na drobno cebulę. Gdy delikatnie się przyrumieni, dodajemy pozostałe składniki, takie jak starte jabłko, przyprawy oraz wyciśnięty świeży czosnek oraz mieszamy przez około 3 minuty na minimalnym ogniu nie dopuszczając przy tym, aby skwarki i cebula się przypaliła.

Całość wlać do większego naczynia najlepiej kamionkowego lub ceramicznego i pozwolić ostygnąć. Następnie włożyć do skrzepnięcia do lodówki. Teraz jest już gotowy do spożycia i rozsmarowania np. na świeżej chrupiącej kromce chleba. Smalec można przechowywać w lodówce w słoiku do 6 miesięcy. Dla urozmaicenia przepisu można także dodać około 100-300 gram zmielonych grzybów.

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3