Przepisy na wędliny podrobowe i pozostałe wędliny

Swojska kaszanka czy salceson. Do tego smalec i pieczenie. Wkrótce też pasztety!
Kromka chleba ze smalcem była podstawowym chłopskim jadłem w tradycyjnej kuchni wielu krajów, przede wszystkim słowiańskich i germańskich. Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki, czasami też inne, mniej konwencjonalne dodatki jak np. kawałki drobno pokrojonego jabłka.

Smak:                         1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności:   1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 1 kg surowej słoniny
  • 0,2 kg podgardla lub wędzonego boczki
  • 0,2 kg karkówki
  • 100 gram suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 75 ml mleka
  • 2 średniej wielkości ogórki kwaszone
  • 3 cebule
  • 1 małe jabłko
  • 10 g ziół prowansalskich
  • 10 g majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g czarnego pieprzu

Sposób przyrządzenia:

Słoninę kroimy w drobną kostkę, choć lepsze efekty osiągniemy mieląc ją w maszynce do mięsa na sitku o 4–6 mm otworach (im mniejsze, tym wytapianie słoniny przebiega szybciej). Słoninę wkładamy do odpowiedniej wielkości garnka lub głębokiej patelni i topimy ją na małym ogniu, mieszając co kilka minut.

Tymczasem przygotowujemy grzyby, które powinny się 10–15 minut pomoczyć w wodzie. Przygotowujemy także mięso, które mielimy w maszynce do mięsa. Gdy skwarki na patelni się zeszklą, dodajemy do tego przygotowane mięso i smażymy około 50 minut. Jeżeli smalec będzie za gęsty trzeba dolewać co jakiś czas wodę. Następnie dodajemy posiekaną na drobno cebulę i pokrojone w drobną kostkę grzyby oraz mleko. Gdy wszystko delikatnie się przyrumieni, dodajemy pozostałe składniki, takie jak starte jabłko, ogórki, przyprawy oraz wyciśnięty świeży czosnek oraz mieszamy przez około 5-7 minut na minimalnym ogniu nie dopuszczając przy tym, aby skwarki i cebula się przypaliła.

Całość należy wlać do większego naczynia najlepiej kamionkowego lub ceramicznego i pozwolić ostygnąć. Następnie włożyć do skrzepnięcia do lodówki. Teraz jest już gotowy do spożycia i rozsmarowania np. na świeżej chrupiącej kromce chleba. Smalec można przechowywać w lodówce w słoiku do 6 miesięcy. Smacznego!

Reklama

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3