Przepisy na wędzonki

Popularne przepisy na wędzonki, m.in. boczek, schab i szynka

Golonka z warzywami z szynkowaru

Wykonanie domowej golonki przy wykorzystaniu szynkowaru nigdy nie było tak przyjemne a korzyści zdrowotne tak duże. Poniżej prezentujemy przepis podstawowy, który można modyfikować np. z rodzajami mięsa i ilością dodawanych przypraw (np. pieprzu, papryki, bazylii itp.).

Smak: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00



Potrzebne składniki:

  • 0,8 kg golonki wieprzowej bez kości
  • 50 g świeżej marchewki
  • 25 g selera
  • 1/4 małej cebuli
  • 0,1 litra wody
  • 5 g ziela angielskiego i jałowca
  • dwa pokruszone liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Peklowanie mięsa to najdłuższy etap w całym procesie przygotowania golonki. Mięso należy pokroić w kostkę i dobrze wetrzeć w nie sól peklową. Wstawić do ceramicznego lub szklanego naczynia i zalać wodą z wymieszanym cukrem, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem – dobrze wymieszać i ugnieść. Naczynie odstawić na około 48–72 godziny do lodówki przy czym po pierwszym dniu jeszcze raz dobrze wymieszać i ubić. Po zapeklowaniu mięso wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę i dobrze osuszyć.

Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy i napełnić go masą mięsną wymieszaną z przyprawami i ze świeżymi warzywami, które należy pokroić uprzednio w drobną kostkę. Teraz dobrze ubijać każdą warstwę. Koniec woreczka zakręcić i zamknąć szynkowar. Następnie należy włożyć szynkowar do garnka z wodą tak, aby lustro wody było 1 cm ponad powierzchnią masy mięsa w szynkowarze. Absolutnie nie należy zamaczać w wodzie całego szynkowaru. Doprowadzamy wodę do wrzenia (silne wydobywanie się pęcherzyków spod dna szynkowaru) i przez około 2–2,5 godziny parzymy mięso w temperaturze 80–84°C (nie gotować). Po skończonym parzeniu szynkowar wkładamy na około 1,5 godziny do zimnej wody w celu jego wystudzenia. Następnie odkręcamy pokrywę i wyciągamy golonkę z woreczka i wkładamy ją na 6 lub więcej godzin do lodówki. Teraz jest ona już gotowa do spożycia. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3