Przepisy na wędzonki

Popularne przepisy na wędzonki, m.in. boczek, schab i szynka

Tradycyjna szynka wieprzowa z szynkowaru

Tradycyjna szynka cieszy się największą popularnością w Polsce. Wersja wędzonki na szynkowar jest dużo prostsza w przygotowaniu, a z pewnością jest mniej czasochłonna. Tak jak w przypadku innych wędzonek rodzaje i ilości przypraw możemy dowolnie zmieniać według naszych upodobań. Do szynki można również dodać żelatynę.

Smak: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00



Potrzebne składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 0,1 litra wody
  • 5 g ziela angielskiego i goździków
  • 7 g pieprzu mielonego
  • 5 g kolendry mielonej i bazylii
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 25 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Peklowanie mięsa to najdłuższy etap w całym procesie przygotowania szynki. Mięso chude pokroić w dużą kostkę, a mięso bardziej tłuste zmielić w maszynce do mięsa o małych oczkach. W mięso dobrze wetrzeć sól peklową. Wstawić do ceramicznego lub szklanego naczynia i zalać wodą z wymieszanym cukrem i posiekanym czosnkiem – dobrze wymieszać i ugnieść. Naczynie odstawić na około 48–72 godziny do lodówki przy czym po pierwszym dniu jeszcze raz dobrze wymieszać. Po zapeklowaniu wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę.

Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy i napełnić go masą mięsną dobrze ubijając każdą warstwę. Koniec woreczka zakręcić i zamknąć szynkowar. Następnie należy włożyć szynkowar do garnka z wodą tak, aby lustro wody było 1 cm ponad powierzchnią masy mięsa w szynkowarze. Absolutnie nie należy zamaczać w wodzie całego szynkowaru. Doprowadzamy wodę do wrzenia (silne wydobywanie się pęcherzyków spod dna szynkowaru) i przez około 2–2,5 godziny parzymy mięso w temperaturze około 80°C (nie gotować). Po skończonym parzeniu szynkowar wkładamy na około 1,5 godziny do zimnej wody w celu jego wystudzenia. Następnie odkręcamy pokrywę i wyciągamy szynkę z woreczka i wkładamy ją na 6 lub więcej godzin do lodówki. Teraz jest ona już gotowa do spożycia. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3