Przepisy na wędzonki

Popularne przepisy na wędzonki, m.in. boczek, schab i szynka

Szynka ziołowa

Na świecie występuje niezliczona ilość gatunków szynki mimo, że zasadnicze fazy wyrobu szynki są bardzo podobne. Wyróżnić można szynki surowe (szynki suszone na powietrzu i szynki wędzone) oraz szynki gotowane. Popularność niektórych rodzajów i gatunków szynki zależy w dużej mierze od klimatu i tradycji wędliniarskich danego kraju czy regionu. Tradycyjna szynka powstaje z udźca wieprzowego lub łopatki. Do niektórych gatunków stosuje się również mięso wołowe.

Szynka ziołowa to aromatyczna i soczysta szynka poddana peklowaniu, wędzeniu oraz parzeniu. Swój specyficzny smak zawdzięcza głównie goździkom, czosnkowi i zielu angielskiemu.

Smak:                       1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 1 cała szynka 4-5 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 2.5 l wody
  • 200 g peklosoli
  • 15 g pieprzu białego
  • 15 g ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g kolendry
  • 4 goździki
  • 5 g bazylii
  • 5 g oregano
  • 3 liści laurowych

Sposób przyrządzania:

Pierwszy krok to oczyszczenie oraz staranne umycie i osuszenie szynki. Następnie przygotowujemy mieszankę do peklowania na sucho - mieszamy sól peklową z cukrem i zmiażdżonymi przyprawami i czosnkiem. Mięso dokładnie nacieramy połową przygotowanej mieszanki i odstawiamy na 48 godzin w suche i przewiewne miejsce.

Kładziemy szynkę do szklanego lub ceramicznego naczynia i wlewamy do niego wodę z pozostałą mieszanką peklową. Możemy również część solanki wstrzyknąć do szynki (6-8 wstrzyknięć po 20ml). Tak przygotowaną szynkę pozostawiamy na dwa tygodnie w chłodnym przewiewnym miejscu (ostatecznie może być to lodówka). Codziennie sprawdzamy stan mięsa i przewracamy je w solance.

Po peklowaniu opłukujemy szynkę i dokładnie osuszamy. Przewiązujemy sznurkiem wędliniarskim i wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin. Następnie szynkę wędzimy przez 3-4 godziny w gorącym dymie (około 85-90°C). Na końcu parzymy szynkę przez kilka godzin w wodzie o temperaturze 95°C do chwili gdy szynka osiągnie temperaturę 78°C. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3