Przepisy na wędzonki

Popularne przepisy na wędzonki, m.in. boczek, schab i szynka

Tradycyjny baleron wędzony

Baleron to rodzaj gotowanej lub wędzonej wędliny wyrabianej z peklowanej karkówki wieprzowej bez kości w osłonce naturalnej (kątnica lub pęcherz). Poniżej najbardziej tradycyjny przepis na baleron będący często bazą do wariacji.



Smak:                       1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 0.00

Potrzebne składniki:

  • 4 kg karkówki wieprzowej
  • 200 g peklosoli
  • 15 g pieprzu czarnego mielonego
  • 15 g ziele angielskie
  • 5 g kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • kątnica lub pęcherz, ew. siatka do szynki

Sposób przyrządzania:

Mięso należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz starannie umyć i osuszyć. Następnie przygotowujemy mieszankę do peklowania na sucho - mieszamy sól peklową z cukrem i zmiażdżonymi przyprawami (bez liści laurowych). Mięso dokładnie nacieramy i odstawiamy w szklanym lub ceramicznym naczyniu przykrytym folią. Można dodatkowo wykonać nastrzyk solankowy w przypadku, gdy chcemy skrócić czas samego peklowania. Tak przygotowaną karkówkę pozostawiamy na 9 dni w chłodnym miejscu (może być to lodówka). Codziennie sprawdzamy stan mięsa, przewracamy i nacieramy powstałą solanką.

Po peklowaniu opłukujemy karkówkę i dokładnie osuszamy. Przewiązujemy sznurkiem wędliniarskim i wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin. Następnie mięso formujemy w baleron zakładając osłonkę lub siatkę do szynki i wędzimy przez około 5 godzin w ciepłym dymie (około 50°C). Na końcu parzymy baleron przez kilka godzin w wodzie o temperaturze 75-80°C do chwili gdy w środku baleron osiągnie temperaturę 72°C. Ostudzić w zimnej wodzie i gotowe. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3