Pierwszy krok to oczyszczenie oraz staranne umycie i osuszenie mięsa. Następnie przygotowujemy mieszankę do peklowania na mokro - mieszamy sól peklową z cukrem i zmiażdżonymi przyprawami (poza pieprzem czarnym), czosnkiem oraz wodą. Kładziemy szynkę do szklanego lub ceramicznego naczynia i prowadzimy równomierne nastrzykiwanie schabu powstałą solanką (około 6 wstrzyknięć po 50 ml solanki) i wlewamy do niego wodę z pozostałą mieszanką peklową. Tak przygotowane mięso pozostawiamy na tydzień w chłodnym miejscu. Codziennie sprawdzamy stan mięsa i przewracamy je w solance.
Po peklowaniu opłukujemy schab i dokładnie osuszamy. Przewiązujemy sznurkiem wędliniarskim i wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na jedną dobę w celu osuszenia. Teraz nacieramy mięso w oliwie i równomiernie posypujemy pieprzem. Następnie wędzimy przez około 2 godziny w ciepłym dymie (około 45°C), a przez następne 30 minut w gorącym dymie (około 60°C). Na końcu parzymy szynkę przez godzinę w wodzie o temperaturze 80°C do chwili gdy polędwica osiągnie temperaturę 70°C. Po wyjęciu mięso schładzamy i delikatnie osuszamy. Smacznego!