Przepisy na wędzonki

Popularne przepisy na wędzonki, m.in. boczek, schab i szynka

Polędwica wieprzowa wędzona

Polędwica wieprzowa to soczysta wędzonka o delikatnym smaku i apetycznym kolorze. Idealna zarówno na śniadanie, jak i kolację. Najsmaczniejsza polędwica zrobiona jest z niewielkich (ok. 1,5 kg) schabów młodego tucznika. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne z uwagi na sam proces peklowana. Samo wędzenie i parzenie nie powinno trwać jednak dłużej niż 4 godziny.

Smak:                       1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 3.00
Stopień trudności: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Średnia ocena: 2.50

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 1,5 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g peklosoli
  • 5 g pieprzu ziołowego
  • 5 g czarnego pieprzu mielonego
  • 5 ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 7 g kolendry

Sposób przyrządzania:

Pierwszy krok to oczyszczenie oraz staranne umycie i osuszenie mięsa. Następnie przygotowujemy mieszankę do peklowania na mokro - mieszamy sól peklową z cukrem i zmiażdżonymi przyprawami (poza pieprzem czarnym), czosnkiem oraz wodą. Kładziemy szynkę do szklanego lub ceramicznego naczynia i prowadzimy równomierne nastrzykiwanie schabu powstałą solanką (około 6 wstrzyknięć po 50 ml solanki) i wlewamy do niego wodę z pozostałą mieszanką peklową. Tak przygotowane mięso pozostawiamy na tydzień w chłodnym miejscu. Codziennie sprawdzamy stan mięsa i przewracamy je w solance.

Po peklowaniu opłukujemy schab i dokładnie osuszamy. Przewiązujemy sznurkiem wędliniarskim i wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na jedną dobę w celu osuszenia. Teraz nacieramy mięso w oliwie i równomiernie posypujemy pieprzem. Następnie wędzimy przez około 2 godziny w ciepłym dymie (około 45°C), a przez następne 30 minut w gorącym dymie (około 60°C). Na końcu parzymy szynkę przez godzinę w wodzie o temperaturze 80°C do chwili gdy polędwica osiągnie temperaturę 70°C. Po wyjęciu mięso schładzamy i delikatnie osuszamy. Smacznego!

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3